Ne hagyd veszni a járandóságod!

 

A Kúria következetes gyakorlata – számos döntése – igazolja álláspontunkat, AMI JÁR, AZ JÁR!

Vagyis egy nyilvánvalóan más beosztás feladatainak elvégzéséért megbízási díj jár, és ha ennek megfizetése nem történik meg, követelhetővé válik.

A munkáltatónak igazodnia kell a jogszabályok adta keretekhez, a munkaköri leírásokba nem foglalhat bele olyan feladat-ellátási kötelezettséget, ami más beosztáshoz tartozik. Nem helytálló tehát a munkáltató azon érvelése, hogy ami a munkaköri leírásban benne van, az a munkakörhöz tartozó feladat, és többletdíjazás nem jár érte!

Korábban már tájékoztattunk benneteket egy Kúriai döntés kapcsán, de szerencsére az idő minket igazol, és további pozitív döntések születtek ez ügyben.

 

Szakszervezeti képviselettel fordultak bírósághoz bűnügyi technikus kollégák megbízási díj iránt. Az elsőfokú pernyerést követően a másodfok ugyan elutasította a keresetet, de a Kúria az elsőfokú ítéletet hagyta helyben, kiemelve, hogy ha a jogi norma adott munkakörre kötelező erővel (kógens módon) szabályozza az ellátandó feladatokat, akkor a munkáltatónak ehhez kell igazodnia!

A munkaköri leírást nem lehet korlátlanul bővíteni, vagy, ha mégis, a feladatellátásért többletdíjazás – megbízási díj – jár.

A bírói gyakorlat tehát következetes a kérdésben, így rajtatok áll, hogy az igényt érvényesítitek-e, vagy veszni hagyjátok a sok esetben akár milliós összegeket.

 

 

Keressetek minket bizalommal, segítünk!

 

Ajánljuk figyelmetekbe korábbi tájékoztatóinkat is:

https://tmrsz.hu/2018/09/03/lehet-fokozni/

https://tmrsz.hu/2018/07/04/megbizas-es-egyeb-bonuszok/

https://tmrsz.hu/2018/05/18/megbizasi-dij-vagy-tulora/