Illetmény és egyéb juttatás

Megérkezett a BM-től a 35/2012. (XII.28.) BM rendelet és a 33/2015. (VI.16.) BM rendelet módosításáról szóló rendelet tervezet.

Véleményezésünkben tájékoztattuk a belügyminisztert arról (is), hogy a BÉT Munkavállalói Oldal által megküldött javaslatokkal, észrevételekkel egyetértve egyebeket is hangsúlyozni kívánunk, mégpedig:

–        üdvözlendő szándék, hogy a hivatásos szolgálati jogviszonyú munkavállalók számára járó többletjuttatás összegét emelni szándékoznak, de a tervezetben szereplő mértéknél mindenképpen magasabbat javaslunk, annak figyelembevételével, hogy a tiszthelyettesi állomány esetben – az alacsonyabb illetményük következtében – a 10%-os emelkedés lényegesen alacsonyabb növekedést jelent, mint a vezetői, vagy tiszti besorolási osztályba tartozóknál. Ennek egyenes következménye, hogy tovább mélyül a szakadék az illetmények között. Javasoltuk a kiegészítő juttatás sávos emelését, azaz a tiszti állomány tekintetében javasolt 21%-os mérték mellett a tiszhelyettesek esetén legalább 35%-os mértékre változtatva azt.

–        Mivel a kiegészítő juttatás nem képezi részét a távolléti díj alapjának – mert az nem az illetmény része – javasoltuk annak megvizsgálását hogyan lenne lehetséges megvalósítani, hogy az a távolléti díj számításánál is figyelembe veendő legyen.

–        Annak ellenére, hogy a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak is a Hszt szabályozása alá tartoznak, mégis – ismételten – kimaradtak a tervezet szerinti béremelésből. Kértük, hogy szíveskedjen a belügyminiszter figyelmet fordítani arra is, hogyan tudná a részükre, és a munkavállalói jogviszonyban alkalmazottak részére is, legalább a tervezetben szereplő mértékű béremelést megoldani, mert hogy álláspontunk szerint ez is sürgősen megoldandó kérdés.

–        Továbbra is fenntartjuk – már többször, vagy inkább folyamatosan előadott – javaslatunkat, hogy mindenképpen a rendvédelmi illetményalap megemelése a szükségszerű a tényleges illetményemelés érdekében.

–        És mint már annyiszor, az esetek többségében, a tervezet áttanulmányozására és véleményezésére rendkívül rövid határidőt kaptunk.

 

Véleményezésünket, javaslatainkat teljes terjedelmében ITT olvashatjátok.

 

Természetesen továbbra is várjuk a véleményeteket, esetleges kérdéseiteket, illetve keressetek minket bizalommal, ha bármily problémátok adódott!