Jogerős pernyerés – minősítés és teljesítményértékelés

A hivatásos állomány tagjainak minősítése és teljesítményértékelése kapcsán számtalanszor jeleztük már az illetékesek felé, hogy a rendszer teljes újragondolására lenne szükség. Többek között elfogadhatatlan a teljesítményértékelés kompetenciaértékelés része. Ezek nem egzakt, követhetetlen és objektív módon nem mérhető tulajdonságokra adott mérőszámok (mint a reagálás, motiváltság, kommunikáció, együttműködés, figyelem a feladatok végrehajtására, fejlődés igénye és üteme stb.) és nem jelentenek mást, mint a teljesen szubjektív értékelésre adott „kvázi” törvényi felhatalmazás.

Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy ezen kompetenciák értékelésénél a vezető kizárólag valamilyen benyomásra tud támaszkodni – amelyet nyilvánvalóan az egyéni szimpátia/antipátia, a személyi viszonyok erősen befolyásolnak – ezért álláspontunk szerint ez a rendszer véletlenül sem alkalmas arra, hogy az elfogultságot, a túlzottan szubjektív, a valóságot nem fedő értékelést lecsökkentse a minimális mértékre.

Ennek kapcsán merült fel tagunk konkrét esete, aki a KR állományának tagjaként szembesült azzal, hogy korábbi 80% fölötti teljesítményértékelését a munkáltató minden látható indok nélkül már e szint alá értékelte, csak megfelelőnek ítélte, és a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő részletes szöveges értékelést nem bocsátotta tagunk rendelkezésére, mely alapján egyáltalán megállapítható lett volna, mire is alapozza a minősítést.

A Kúria álláspontja szerint a minősítés írásbeli indokolásának – melyet a munkáltatónak a minősítéssel együtt kötelező átadnia a munkavállaló részére – tartalmaznia kell azokat a tényeket, amelyeken a minősítésben foglalt megállapítások alapulnak, ennek hiányában a munkáltató később készített kimutatásai és értékelései nem vehetők figyelembe.

A tagunk nevében benyújtott szolgálati panaszunk elutasítását követő peres eljárásban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a minősítést és teljesítményértékelést, mint jogszabálysértőt hatályon kívül helyezte és a rendvédelmi szervet azok ismételt elvégzésére utasította, ismertetve azokat a szabályokat, melynek a rendvédelmi szerv köteles megfelelni. Az ítélet jogerős.

A teljesítményértékelések és minősítések nagyon sok kívánni valót hagynak maguk után, így továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a rendszer betölthesse valódi funkcióját, objektív, átlátható és motiváló lehessen.

Keress minket bizalommal, ha problémád adódott!

 

Előzmények:

https://tmrsz.hu/2018/03/09/de-motivacio/

https://tmrsz.hu/2018/06/07/motivacio-objektivitas-es-atlathatosag-az-orfk-szerint/