Tájékoztató a migrációs túlszolgálatokkal kapcsolatos perekről

Tagjainkat képviselve mind a 2015. decemberében történt túlszolgálati díj visszakövetelésekkel kapcsolatban, mind azok ügyében, akik a laktanyában töltött időszakra csak készenléti díjazásban részesültek, számos pert indítottunk.

A nagy számú érintett révén akkor nagyon sokat foglalkoztunk a problémával (honlapunkon visszakereshetőek a híradások), illetve országos sajtónyilvánosságot kapott, most pedig az ügy egy újabb állomásához érkeztünk.

Mivel álláspontunk szerint uniós irányelvet kell alkalmazni a laktanyában töltött időre, amiért nem készenléti díj, hanem túlszolgálati díj jár, így valamennyi (e tárgyú) perünkben indítványoztuk az előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió Bírósága előtt. A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyik tanácsa adott helyt kérelmünknek, és kezdeményezte az eljárást.

Természetesen  erre hivatkozva kértük az ugyanilyen tárgyban folyamatban lévő eljárásokban a perek felfüggesztését az EU Bíróság döntéséig, ami minden perben meg is történt.

Az előzetes döntéshozatali eljárás írásbeli szakasza 2019 őszén lezárult.

Ezt követte a szóbeli szakasz, melynek keretén belül 2020. január 29-én került sor a tárgyalás megtartására Luxemburgban, ahol mind a Magyar Állam, mind az Európai Bizottság, mind a Készenléti Rendőrség, mind pedig – tagunk képviseletében eljárva – szakszervezetünk jogtanácsosa előadta szóbeli érvelését az irányelv alkalmazhatóságával kapcsolatban.

Értelemszerűen az állam és a KR képviselője azt hangsúlyozta, hogy különleges helyzet volt, nem kell alkalmazni az irányelvet, s egyébként is a rendőröknek biztosítva volt a pihenés, sportolás, s még TV-t is nézhettek.

A Bizottság képviselője szakszervezetünk álláspontját erősítve az irányelv alkalmazhatósága mellett érvelt, illetve ő is az uniós bírósági gyakorlatra hivatkozott.

A tárgyalással tehát az eljárás szóbeli szakasza is lezárult, már csak a döntést kell megvárnunk, ami – figyelemmel a bírósági gyakorlatra – 2-5 hónapot vesz igénybe.

Amint megkapjuk az Európai Unió Bíróságától az írásbeli döntést, az érintetteket tájékoztatni fogjuk.

Az uniós bírósági döntés közzétételekor a hazai bíróságok a perek felfüggesztését meg fogják szüntetni, és immár gyorsan meghozhatják döntésüket, mivel az Európai Unió Bírósága határozata kötelező a hazai bíróságokra is.