A kormány közel duplájára emelné a parancsnoki illetményeket

A parancsnoki illetmények közel duplájára emelésére irányuló törvényjavaslat visszavonását,

a rendvédelmi illetményalap 2021. január 01-től 50 ezer Ft-ra történő felemelését,

valamint a BÉT sürgős összehívását kezdeményezték

a BÉT munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek a belügyminiszternél.

 

Elfogadhatatlan, hogy a rendőrség munkavállalói állománya – a minimálbér emelésen kívül – idén is kimaradt mindenféle bérrendezésből.

Pedig tavaly decemberben Pintér Sándor belügyminiszter, majd idén januárban Kontrát Károly államtitkár jelentette be a hivatásos állomány életpályamodelljének továbbfejlesztését, és ígéretet tettek a hivatásosok számára idén januártól bevezetett 10 %-os kiegészítő juttatás illetményrendszerbe történő beépítésére, a 2008 óta változatlan illetményalap emelésére, valamint egy 3 évente hat havi illetménynek megfelelő új juttatási forma bevezetésére.

Nyilván csak a kapkodás miatt maradtak ki a (november 10-én éjszaka benyújtott) törvényjavaslatból a beosztotti állomány illetményének rendezésére vonatkozó szabályok, mert hogy az ígéretek ezideig nem valósultak meg. Meglepő módon nincs benne szó az év elején beharangozott illetményemelésről a hivatásos, a Riaszos, és a munkavállalói állomány vonatkozásában, ahogy a rendvédelmi dolgozók cafetéria keretének tényleges megemeléséről sem. Csak, mert szerepel benne, bár a honvédelmi törvény módosításai között megbújva, a rendészeti szervek országos vezetői és megyei parancsnokai illetményének jövő januártól közel a duplájára emelése.

 

BÉT munkavállalói oldal elnökének levele

 

PINTÉR SÁNDOR ÚR

BELÜGYMINISZTER, MINISZTERELNÖK- HELYETTES

BÉT Kormányzati Oldal Elnöke

 

 Tisztelt Belügyminiszter Úr!

 A BÉT Munkavállalói Oldal Szakszervezetei, a rendvédelmi szervek állománya, meglepetéssel és megdöbbenéssel olvasták a Parlament elé beterjesztett T/13657 számú törvénytervezetben megjelent javaslatot, mely szerint a rendészeti szervek országos vezetői jövő januártól akár 1,9 millió forint havi illetményre is jogosultak lehetnek.

Jelentősen emelkednek, akár 100%-kal a helyetteseik és a megyei parancsnokok illetménye is.

 Az intézkedéssel tovább nő a vezetői és a beosztotti állomány közötti bérolló, hiszen az egységes 10 %-os kiegészítő juttatással is a vezető állomány járt jól, ezért javasoltuk a differenciált juttatás bevezetését. Nem beszélve a parancsnoki állomány egyéb juttatásáról (szolgálati gépjármű teljes szervizeléssel, üzemanyag, telefon, lakhatási támogatás stb.).

 A parancsnokok fizetésemelésével szemben a rendvédelem területén dolgozó valamennyi munkavállaló, ideértve a Vízügyi dolgozókat is, alulfizetettek és túlhajszoltak, szociális és egzisztenciális problémával küzdenek.

 Az állomány hiába várta a beígért hivatásos életpályamodell továbbfejlesztését, a 10 %-os kiegészítő juttatás illetményrendszerbe történő beillesztését, a cafetéria keret megemelését.

 Tisztelt Miniszter Úr!

 A BÉT Munkavállalói Oldal egységesen, a szakszervezetek külön-külön is többször jelezték a Minisztérium vezetői felé, hogy egyre nő a feszültség a rendvédelmi szerveknél a leterheltség, a leszerelések, a szakmai és anyagi megbecsülések hiánya miatt.

 Nagyon sok kolléga jelezte felénk, hogy az állampolgárok iránt érzet tisztelet, az esküjükkel szentesített hivatástudat, a kollégáik iránti lojalitás miatt maradtak még a rendszerben, de a pandémia járvány megszűnése után távozni fognak a szervezetüktől, leszerelnek.

 A BÉT Munkavállalói Oldal a törvénytervezettel kapcsolatos kérdések megbeszélése érdekében kéri a Belügyi Érdekegyeztető Tanács sürgős összehívását, egyben javasolja a benyújtott törvényjavaslat visszavonását és a rendvédelmi illetmény alap 50.000.-Ft-ra történő felemelését 2021. január 01.-től.

 A rendvédelmi szervek állománya kéri és reméli, hogy ezen a BÉT ülésen Miniszer Úr részt vesz.

Tájékoztatom, hogy az Önnek írt levelemet a szakszervezetek felteszik a honlapjukra.

Budapest, 2020. november 23.      

                 Tisztelettel:

                                                                                                      Powell Pál s. k.

                                                                         BÉT Munkavállalói Oldal Elnöke   

 

Itt olvashatod a Népszava  cikkét is.