Március 31-ével megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok!

Ami érinti a Hszt. hatálya alá tartozó munkavállalókat is

Március 31-ével jogszabályi változás miatt megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok. A közigazgatási perekben április 1-jétől első fokon nyolc törvényszék* jár el regionális illetékességgel. A Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességi körébe tartoznak majd azok az ügyek, amelyek korábban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességébe tartoztak.

A közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon fellebbezési, illetve felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el, illetve kivételes esetekben – például gyülekezési ügyekben – elsőfokú és kizárólagos fórumként is.

A keresetleveleket a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon lehet előterjeszteni március 31-éig, április 1-jétől azonban már az illetékes törvényszékeknek kell címezni.

A hatályos perrendtartás szerint a törvényszéken a jogi képviselet kötelező!

A közigazgatási és munkaügyi bíróságok megszűnésével a benyújtott keresetleveleket, a folyamatban lévő közigazgatási és munkaügyi ügyeket megküldik a törvényszékeknek.

Ez a bírósági átszervezés érinti a Hszt. hatálya alatt dolgozó munkavállalókat – nem csak a hivatásosokat, hanem a riaszosokat is -, mivel a közigazgatási perrendtartás szerint a közszolgálati per közigazgatási pernek számít.

Ez azt jelenti, hogy minden illetménykülönbözetes, megbízási díjas, kártérítési, fegyelmi, tanulmányi szerződéses, jogviszony megszüntetéses stb. perben a törvényszékek fognak eljárni, fellebbezni pedig csak a Kúriához lehet, azaz jogi képviselet nélkül nem fogsz tudni eredményesen eljárni.

A jogi képviseletet szakszervezetünk tagjai részére természetesen továbbra is biztosítja.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy már a szolgálati panasz benyújtását is érdemes jogi képviselőre bízni, mivel a peres eljárásban meghatározó a panasz tartalma, így nem mindegy, abban mi szerepel, s mi az ami esetleg hiányzik belőle, mert a panasz hiányosságát a perben pótolni már nem lehetséges.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a folyamatban lévő peres eljárások is átkerülnek a törvényszékekre az eddigi bíróságokról. Emiatt március második felétől április közepéig nem lesznek tárgyalások ezen ügyekben. Akiket szakszervezetünk képvisel, azoknak teendője nincs, jogászaink felkészültek a változásra.

Ha bármilyen jogi problémád van, fordulj hozzánk, bizalommal, segítünk!

 

 

* a Fővárosi Törvényszék, a Budapest Környéki Törvényszék, a Debreceni Törvényszék, a Győri Törvényszék, a Miskolci Törvényszék, a Pécsi Törvényszék, a Szegedi Törvényszék és a Veszprémi Törvényszék