Fegyelmi?!

Tagunk szolgálaton kívül balesetet szenvedett külföldi tartózkodása idején. Szerencsére majdnem ép bőrrel megúszta, viszont kárt okozott egy a balesetben érintett másik gépjárműben is. Az illetékes rendőrség szabálysértés miatt megtette a szükséges intézkedéseket, szankcionált és lezárta az ügyet.

A szolgálatba lépést követően jelentési kötelezettségének eleget téve tájékoztatta a munkáltatóját a történtekről, de közölték vele, hogy számíthat a fegyelmi eljárásra….

A Hszt. 181. § (2) bekezdése szerint fegyelmi eljárás keretében kell elbírálni a hivatásos állomány tagjának azt a szabálysértését, amelyet szolgálati helyen vagy a szolgálattal összefüggésben követett el.

Jelen esetben egyik feltétel sem áll fenn, arról nem is beszélve, hogy a szabálysértési bírság megfizetésével az eljárás lezárult.

A hivatkozott törvényszakasz (1) bekezdése szerint a hivatásos állomány tagja fegyelemsértést követ el, ha a szolgálatteljesítésre vagy szolgálati viszonyra vonatkozó kötelezettségét vétkesen megszegi.

Ez esetben ezek a feltételek sem teljesülnek, így álláspontunk szerint a fegyelmi eljárás megindítása nem kellően megalapozott.

Amennyiben segítségre van szükséged fegyelmi eljárásban, vagy még azt megelőzően kérnél tanácsot, fordulj hozzánk bizalommal, segítünk!

Tájékoztatunk arról is – mert hogy a baleset nem mindig törésmentes – hogy a Belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és az Országgyűlési Őrség állományának tagjai részére 2017. április 18-tól érvényesen csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződés keretében biztosítási szolgáltatást nyújt a Groupama Biztosító Zrt. Mindenre nem lehet igényelni, a múló sérülések esetében csak a csonttörés vagy 28 nap összefüggő tartamú, orvos által igazolt gyógytartam, táppénzes időszak esetén fizet. A káreseményt 30 napon belül kell jelenteni személyesen vagy írásban, csatolva a szükséges dokumentumokat.

ITT  olvashatjátok a részletes tájékoztatót.

Természetesen szakszervezetünk is kötött biztosítást a tagjaira, ami a fent említett biztosítástól függetlenül igénybe vehető. A részletekkel kapcsolatban keress minket az ismert elérhetőségeinken!