Semmisségi törvény

Forrás: Népszava Online – 2011.03.08.

 

hamarosan az Alkotmánybírósághoz fordulnak a rendészeti szakszervezetek

 

Várhatóan hamarosan az Alkotmánybírósághoz fordul több rendőrszakszervezet a hétfőn elfogadott semmisségi törvény kapcsán. A Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) és a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók szakszervezte (BRDSZ) már a törvény elfogadása előtt jelezte kifogásait.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) korábban bizonyos feltételekkel elfogadhatónak tartotta a javaslatot, most vizsgálják a már a Parlament által elfogadott törvény szövegét és később döntenek, mit tesznek.

A TMRSZ előzőleg úgy foglalt állást, hogy a javaslat – amit azóta megszavazott a Parlament – bizonyos feltételekkel, a társadalmi béke érdekében elfogadható. Ilyen feltétel, hogy a kormány álljon ki a rendőrség mellett és állítsa vissza a rendőri hivatás becsületét és védje meg a rendőröket minden szempontból. Szima Judit, a TMRSZ főtitkára a Független Hírügynökségnek kedden azt mondta, hogy feltételeik egyelőre nem teljesültek. A szakszervezetnél most az elfogadott törvény szövegét vizsgálják és utána döntenek arról, mit tesznek.

Szima Judit szerint egyébként a jogalkotók más tekintetben folyamatosan szerzett jogokat vesznek el a rendőröktől. A TMRSZ három éve adta be az Alkotmánybírósághoz azt a kérelmét, hogy semmisítsék meg a fegyveres és rendvédelmi dolgozók sztrájkjogát tiltó passzust. Ha ezt az Alkotmánybíróság a TMRSZ kérésének megfelelően bírálja el, akkor – nem a semmisségi törvény, hanem más ügyek kapcsán – hajlanak egy sztrájk megkezdésére is, hogy a rendőrök elvett jogait visszaszerezzék.

A semmisségi törvény ügyében egy másik szakszervezet, az FRSZ korábban a köztársasági elnökhöz fordult, hogy a törvényt aláírás előtt küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. Pongó Géza, a szervezet főtitkára a Független Hírügynökség kérdésére kedden azt mondta, hogy nem kaptak még semmiféle visszajelzést. Hamarosan döntenek arról, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljanak-e, vagy sem.

Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára pedig azt mondta, hogy ők már döntöttek erről a kérdésről és a jövő héten az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Kérelmük pontos tartalmát ezután ismertetik.

A semmisségi törvény lényege, hogy semmisnek nyilváníthatják azon bírósági ítéleteket, amelyeket a 2006 őszi tömegoszlatásokkal kapcsolatban hoztak korábban kizárólag rendőri jelentések és tanúvallomások alapján. Ez a 2006. szeptember 18. és október 24. közötti időszakra vonatkozik.

 

Független Hírügynökség

Forrás: Népszava Online

 

További kapcsolódó oldalak: Hajdú Online , Netriport