Korhatár előtt senki ne menjen nyugdíjba

Forrás: Népszava Online – 2011.03.10.

Magyarország nem engedheti meg magának, hogy a jó erőben lévő, tapasztalt, a negyvenes, ötvenes éveikben járó rendőrök, tűzoltók, katonák nyugdíjba menjenek – jelentette ki Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője szerint ezeket a hivatásokat a korkedvezményes nyugdíj eltörlése után, más módon kell vonzóvá tenni.

Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt elnöke szerint viszont a meghirdetett szabályrendszer nem ad működőképes nyugdíjrendszert. Emlékeztetett arra, hogy a kedvezmény nem jár automatikusan, az érintettek munkáltatója plusz 13 százalékos nyugdíjjárulékot fizet.

A szakember szerint most két elv is megdőlt: bizonyos gazdasági növekedés mellett a nyugdíjasok nem kapnak vissza semmit, az állomány és az új nyugdíjak közötti olló pedig tágul majd. Utóbbi jelentős feszültségeket gerjeszt majd – fogalmazott a volt főigazgató.

Egyelőre úgy tudni, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvényt módosítaná a kormány. Ez a szabályozás a rendvédelmi szervek – rendőrség, a polgári védelem, a büntetés-végrehajtási szervezet, az állami és hivatásos önkormányzati tűzoltóság -, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjaira vonatkozik. Az őket érintő öt éves korkedvezményes nyugdíj eltörlését tervezik.

Orbán Viktor miniszterelnök január közepén viszont azt mondta, “világossá kell tennünk, hogy a korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba”. Ez alapján pedig mások is rosszul járhatnak. Körülbelül 840 foglalkozást érint a korkedvezmény, a munkaköri jegyzék “a szervezet fokozott igénybevételével járó, vagy az egészségre különösen ártalmas munkát végezőkre” vonatkozik. A kedvezmény akkor jár, ha egy férfi legalább tíz, egy nő legalább nyolc éven át az adott munkakörben dolgozott.

Ebbe a körbe tartoznak például a járművezetők, illetve a vasútszállításban résztvevők. A korengedményes ellátás intézménye hasonló, de ez nincs munkakörhöz kötve. Jelenleg legalább 37 év szolgálati idő kell hozzá, a “teljes” nyugdíj feltétele pedig 40 év szolgálati idő. Ha Orbán beváltja ígéretét, két utóbbi kedvezményt is eltörölhetik.

A nyugdíjcunami 5-10 éven belül felboríthatja a magyar nyugdíjakat, ekkor mennek ugyanis nyugdíjba a “Ratkó-gyerekek” – erre Árva András, a CIB Bank Zrt. lakossági termékmenedzsment vezetője hívta fel a figyelmet egy konferencián. Amikor a jelenlegi 53-54 évesek, és később a most 32-33 éves korúak (a Ratkó gyerekek gyerekei) elérik a korhatárt, a szokásos évi 100-110 ezer fő másfélszerese megy majd egyszerre nyugdíjba.

 

Forrás: Népszava Online