A szakszervezeti tagdíj csökkenti az adóalapot!

Vagyis a befizetett összeg 15%-át – abban az esetben, ha nincs adótartozásod – visszakaphatod.

 

 

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja. tv.) 27. § (1) bekezdés a) pontja alapján a befizetett szakszervezeti tagdíj összegével a nem önálló tevékenységből (munkaviszonyból) származó bevétel adóalapja csökkenthető.

Ezért is fontos, hogy felhasználd, és jól használd fel az általunk kiküldött igazolást a 2017. évi személyi jövedelemadó bevallásánál!

Tagjaink jó részének a munkáltató nem vonja le béréből a tagdíjat, ennek okán pedig – ha el is készíti – az összeg nem fog szerepelni a bevallásban, ami sajnos plusz munkát jelent, de fontos, ezért segítséget nyújtunk hozzá:

A 17SZJA nyomtatványon az 1. sor „d” oszlopban a munkáltató által közölt bérjövedelemből le kell vonni a leigazolt szakszervezeti tagdíjat, a B lap 55. sor „b” oszlopban pedig fel kell tűntetni.

Azoknak a szerencsésebb helyzetben lévő tagjainknak, akiknek a munkáltatója hajlandó a tagdíjlevonásra, nincs különösebb teendőjük, csak ellenőrizni kell, hogy a tagdíj szerepel-e a nyomtatvány 55. sorában.

Amennyiben a kiküldött bevallás tervezetben hibát találtál, netalán a szakszervezeti tagdíjad nem szerepel benne, lehetőséged van a javításra, vagy kiegészítésre (vagy akár teljesen új, általad kitöltött nyomtatvány benyújtására) 2018. május 22-i határidővel, amire egyébként a NAV is felhívja a figyelmet. Ezt követően a tervezet válik hatályossá.

További információk a NAV honlapján olvashatók.

Ami pedig az említett plusz munkát illeti, köszönhetjük annak a 2012-es BM intézkedésnek, ami megtiltotta a Rendőrség – mint munkáltató – számára, hogy a szakszervezeti tagdíjakat levonják. Többször, sok-sok fórumon beszéltünk már erről, merthogy a rendőrségi szakszervezetek egyöntetű véleményeként ez törvénytelen és önkényes is, de eddig sajnos hiába, annak ellenére, hogy az indokolatlan döntéssel (alkotmányellenes módon!) tettek-tesznek különbséget a civil és rendvédelmi szféra szakszervezetei között.

A rendőrségen munkaviszonyban foglalkoztatottakra ez nem vonatkozik, ők amennyiben kérik, levonják és átutalják a szakszervezeti tagdíjat, ugyanúgy, mint más munkáltatók is.

Adóbevallásod elkészítésekor gondolj a Rend-Őréért Alapítványra is, és nyilatkozz adód 1%-ának felajánlásáról!

A TMRSZ által létrehozott közhasznú alapítvány elsősorban a rendőrségen dolgozó rászorulókat, családjaikat és gyermekeiket támogatja, ezért fontos a segítségetek!

adószám: 18864896-1-17

 

KÖSZÖNJÜK TÁMOGATÁSOD!