Lázár János és TMRSZ találkozó Hódmezővásárhelyen 1. rész

Hódmezővásárhely, 2011. május 25-én 13:00-kor tartott tárgyalás a TMRSZ és Lázár János FIDESZ frakcióvezető között. (A végén hanganyaggal.)


Szima Judit és Lázár János (Fotó: Korom András)
Szima Judit és Lázár János (Fotó: Korom András)

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Állok a rendelkezésére, Főtitkár Asszony.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Én állok a rendelkezésére, Ön hívott ide minket.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Így van. Érdeklődéssel hallgatom, hogy mi a probléma, ami Hódmezővásárhelyre szólította a Szakszervezetet.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Mi is érdeklődéssel hallgatjuk Önt.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Önök jöttek tüntetni illetve tiltakozni. Azt mondta, hogy…

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Ön hívott meg bennünket egy beszélgetésre.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Így van. Én szeretném megismerni azt a problémát vagy azt az okot, ami miatt a tiltakozást megszervezték ma Hódmezővásárhelyre. A levelét megismertem, hogy ez személyemnek szólt, de ezen túl az ügyről is szeretnék néhány szót váltani , hogyha van erre lehetőség.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Tájékozódott egyébként ugye a honlapunkon, hogy mi a probléma. Az a probléma, hogy Ön egy olyan módosító indítványt terjesztett be javaslatot az országgyűlésbe sokadik alkalommal, mely a munkavállalók jogait súlyosan sérti. Ez például a legutóbbi az Alkotmánymódosítási javaslata. Igen és ezért jöttünk ide, hogy szíveskedjenek ezt visszavonni, mert ez a magyar társadalom egy része ellen súlyos bűnténynek is minősül, mert önök több tízezer embert löknek az utcára úgy, hogy nem lesz munkahelyük és ezek az emberek munkanélkülivé vállnak. Tehát ezért jöttünk ide tüntetni, hogy külön felhívjuk erre a figyelmet.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Bizonyára Főtitkár Asszony az alkotmánymódosításunk egy keretet teremt arra, hogy a kormány javaslatot tegyen ennek a keretnek a megtöltésére törvényjavaslat formájában. Én úgy tudom, hogy a rendészeti szakszervezetekkel folynak tárgyalások, jó ideig úgy tudom, hogy a Tettrekész is ebben részt vett ezekben a tárgyalásokban. Azt tudom, hogy talán most nem vesz már részt. Jól tudom?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Azokban a tárgyalásokban a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete nem vett részt, amelyet Ön szíveskedett egyéni módosító indítványként benyújtani oly módon, hogy a társadalom összességével, vagyis ezen részével nem egyeztetett. Tehát abban nem vettünk részt,ilyen egyeztető tárgyalásra nem került sor.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De úgy tudom, hogy a belügyminisztériumban zajlanak egyeztetések.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Az egyeztetések idő előttiek Lázár Úr, mert ameddig az alkotmánymódosítás tervezetét el nem fogadják, addig nincs miről beszélgetni, ugye? Tehát az ön alkotmánymódosítási tervezetét vissza kell vonnia a mi megítélésünk szerint. És mi ebből nem fogunk engedni.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Hát nézze, én azért nem tudom visszavonni az elképzeléseimet illetve az előterjesztésemet, mert a konkrét problémájára, illetve az önök által felvetett gondra, hogy lesz- e munka vagy nem lesz munka, ez az alkotmánymódosítás, ahogy én azt az indokolásban is elmondtam és a parlamentben is elmondtam mindenkinek, a rendészeti dolgozókra vonatkozik, nem minden munkavállalóra, kizárólag egy jól körülhatárolható körhöz van meg a kormány politikai támogatása. Ez az egyik pont. A másik, hogy itt senki nem marad munka nélkül és mindenkinek a lelki és testi egészségéhez megfelelő munkát kell az államnak biztosítania.Azok közül, akik az 57 év alatti rendészeti szolgálati nyugdíjjal rendelkezők közül aktivizálva lesznek.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Lázár úr, szeretném elmondani, hogy Ön 2009-ben ellenzéki politikusként több szemközt azt mondta, hogy ha önök kerülnek hatalomra, akkor a rendészeti munkavállalók minimum nettó 150 000 forintot kapnak.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Ez így van, én ezt mondom továbbra is.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Na és, ezt Ön mondja. Ehhez képest mi változott, és, mióta vannak hatalmon?

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Egy éve.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár:És azóta mit csináltak? Egyfolytában csak a rendészetet rombolják szét.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De miben látja azt, hogy mi szétromboljuk?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár:Először befejezném. Tehát ön azt mondta, hogy nettó 150 000 forintot fognak kapni.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: én azt gondolom, hogy annyit kell keresni…

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Én azt mondtam, hogy fognak kapni, és legyünk nyugalommal, mert önök egy olyan hszt. módosítási tervezetet készítenek, amit még a választások előtt megküldenek a szakszervezeteknek. Mikor ezt mi többször kértük a Homola úrtól, mert ugye ő volt a rendészeti bizottság vezetője, akkor nagyon durván lerázott már a tizenötödik alkalommal.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Maradjunk az alkotmánymódosítási tervezetnél.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Az alkotmánymódosítási tervezet ugyanide tartozik, mert önök folyamatosan ígérnek, ezt kommunikálják kifele, a tetteik viszont nem egyeznek meg az önök által elmondottakkal.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: A FIDESZ frakció abban állapodott meg a kormányzattal, hogy két dologhoz nyújt segítséget a rendészet területén. Egy részről, hogy legyen egy karrierpálya, egy bérrendezés. Nekem továbbra is az álláspontom, hogy a kedvezmények megvonása bérek rendezése nélkül nem történhet meg. Ezt minden Fideszes képviselő ugyanígy gondolja,és ezt világossá is tettük a kormányzat számára, másrészről pedig az is fontos kitétel, hogy akik a nyugdíjból visszajönnek azoknak normális munkájuk és normális egzisztenciájuk legyen. Azon a beszélgetésen , amin ön ott volt, nálam a parlamentben, önök is egyetértettek abban, hogy az a rendszer, ami nyugdíjassá teszi az embert, arra kényszeríti, hogy elmenjen nyugdíjba, mert több a nyugdíja, mint a fizetése, az egy nem jó rendszer.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Erről nem volt szó.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Dehogynem, szó volt róla, beszéltünk a nyugdíjrendszer anomáliáiról, hogy hogy van az, hogy valaki 120 ezret keres és 150 a nyugdíja.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Nem tudom, hogy miről beszél, erről nem volt szó. A bérkérdésről volt szó és a Hszt-ről.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De a Hszt-be ez is beletartozik és a bérkérdésbe is beletartozik.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Én konkrétan emlékszem, arról volt szó, hogy magas rangú rendörtiszteknek a reaktiválása történik meg a nyugdíj mellett és felelős beosztásban több százezer forintos apanázsért vannak visszafoglalkoztatva. Erről volt a nyugdíj anomáliákkal kapcsolatosan szó emlékezeteim szerint. Bocsánat, hogy közbeszóltam.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: A Hszt. módosításába az is beletartozik, hogy a béreket…

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Ezt akkor nem mondta. Azt mondta, hogy a munkavállalókat egy olyan kedvező helyzetbe fogják hozni, hogy közrend és a közbiztonság helyzete javuljon Magyarországon, ehhez képest kérem szépen amióta hatalomra kerültek, önök a közrend és a közbiztonság helyzetét folyamatosan rombolják.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De mivel romboljuk?

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Sőt, az Elnök Úr arra is ígéretet tett, hogy a rendőrség költségvetéséből 150 milliárd forintot vontak ki a z utóbbi két- három évben, akkor, amikor beszélgettünk a és akkor, ezt a 150 milliárd forintot vissza fogja invesztálni a rendőrség költségvetésébe, ehhez képest ebben az évben 30 milliárdot zároltak. Nem plusz, hanem mínusz.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Igen, de decemberben viszont többletet kapott a rendőrség a tavalyi költségvetéshez képest. Amit nem is mi készítettünk el.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Ugyanazt csinálja, mint az MSZP, egyik kezünkkel adunk, a másikkal veszünk el.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Nem. Megpróbáljuk átalakítani úgy a rendszert, hogy aki elmegy rendőrnek, annak megérje rendőrnek lenni egy normális megélhetést biztosítson maga, a szolgálati pálya. Ettől egy részben független kérdés az, hogy mi lesz a nyugdíjakban, de abban ön is sokszor elmondta, visszanéztem a nyilatkozatait, én 11 szer szólaltam fel ebben az ügyben a parlamentben, mindegyik visszakövethető, hogy nem a nyugdíj a megoldás, hanem a jó fizetés a megoldás.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Lázár úr, szerzett joghoz nem nyúlunk, ez egy jogbiztonságot ad. Az államnak ezt garantálnia kell. Két ember…Lázár Úr közbeszól…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Mint a jogegyenlőséget.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: A jogegyenlőségről ne beszéljünk, mert akkor mindjárt mondom a példákat, hogy mennyire nem tartják be a jogegyenlőséget. Két fél szerződött. Az állam és az állampolgár. Ezek az állampolgárok lemondtak több -alkotmány által biztosított- jogaikról és többek között önnek köszönhetően, mert ugye önök hogy hatalomra kerültek a rendőröket kizárták abból, hogy akár polgármesterek lehessenek, vagy országgyűlési képviselők nyugdíjas korukig. Tehát amíg ön ellenzéki politikusként tevékenykedett, addig nagyon pozitívak voltak a megnyilatkozásai, amint hatalomra került Lázár úr, akkor már sajnos ennek az ellenkezőjét kellett tapasztalni és egyfajta közellenség lett az ön szemében a magyar rendőri társadalom.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Az én szemembe? Ne vicceljen már! Bocsánat, csak annyit szeretnék elmondani, hogy világossá tegyük. Mi azzal az ígérettel nyertük meg részben a választásokat, hogy rendet teszünk és jobb helyzetbe hozzuk a rendőrséget. Decemberig fél év telt el , decemberben már több pénzt kapott a rendőrség. Azt én nem mondom, hogy mindent sikerült egy év alatt megoldani, de azt gondolom, hogy csak a tárgyalás… Szima Judit főtitkár közbeszól.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: De azt ígérték az Orbán Viktor Miniszter Elnök úr aláírásával, amit 2010. május 10- én ha jól emlékszem becsatoltak a Schmitt Pál, akkori házelnök úrnak, hogy a rendőrséget a közrend- közbiztonságot fejleszteni fogják és ezáltal a rendőri munkavállalóknak a bérét rendezik. Na most amikor önök hatalomra kerültek, akkor volt a belügyminisztériumban egy érdekegyeztetés, ahol a Felkai Úr tavaly októberben azt mondta, hogy rövidesen minimum 20-30 °%-os bérfejlesztés várható. Ehhez képest azóta folyamatosan fizetéselvonások vannak. Lázár úr folyamatosan helyesel, majd átveszi a szót.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Nem csak május előtt mondtuk a bérfejlesztést, hanem októberben is mondta a minisztérium a bérfejlesztést.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: De semmi nem történt, uram. Ebben az évben nem volt bérfejlesztés. Folyamatosan csökkennek a rendőreink fizetései, nem fizetik ki a túlórákat, elvonások vannak, és ön most- maradjunk továbbra is az alkotmánymódosítás tervezeténél- oly módon nyújtotta be az alkotmánymódosítási tervezetet, hogy nem egyeztetett a társadalommal és egyfajta riadalmat keltett az ön és a Balsai István által fémjelzett alkotmánymódosítás benyújtása. És azokat az embereket riogatják önök és azok ellen hergelik a magyar társadalmat, akik ezt a hazát védik, akik ennek a hazának a védelme érdekében több alkotmányos alapjogukról lemondtak és éhbérért dolgoztak éveken keresztül.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De senki nem akarja riogatni őket!

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: De, Önök riogatják őket. Azzal uram, hogy önök a szerzett jogot el akarják venni. egy jogbiztonság egy demokratikus államban elképzelhetetlen az, hogy ha valaki a nyugdíját megszerezte, azt egy tollvonással elvegyék és azt mondják, hogy márpedig te visszajössz a munkába és dolgozni fogsz. Nem adnak önök munkát nekik.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Ha fölolvassa azokat a nyilatkozataimat, amiket ellenzéki politikusként tettem, világosan elmondtam, hogy ez a nyugdíjrendszer a rendészeti ágazatban ebben a formában fönntarthatatlan. Ezt nem kérheti rajtam számon, mert ez tételesen le van írva, 11 alkalommal elhangzott.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: És a nyugdíjasoktól, akik eddig nyugdíjat kaptak, majd elveszik a nyugdíjakat??

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Nem vesszük el a nyugdíját.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: De elveszik.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: De miért akarjuk elvenni a nyugdíját? De miért mondja azt, amikor – ami eddig nyilvánosságra került- és jó néhány szakszervezet által támogatható.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Azt, hogy a többi szakszervezet miért támogatja, vannak sejtéseim…

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Én nem tudom,mert nem tárgyaltam velük. Azért támogatják mert jó azoknak, akiket képviselnek.

Szima Judit, TMRSZ Főtitkár: Nem jó, higgye el! Itt senki nem mondott le a szerzet jogáról. Azok a szakszervezetek, akik hozzájárultak, azok ugyanolyan nemzetárulók és hazaárulók, mint a többiek.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester: Egy pillanat. Azt azért elhiszi, én is ismerek rendőröket. Fiatal rendőröket. 38-40-42 éves rendőröket, akik azért éltek a nyugdíj lehetőségével, mert 30-40 ezer forinttal több volt a nyugdíj, mint a keresetük és a hiteleiket és a megélhetésüket ebből tudták fizetni biztosítani. Az ön véleménye szerint azok az emberek- szerintem szívesen dolgoztak volna jó néhányan, minthogy nyugdíjba mentek volna. Ez egy kényszermegoldás volt, hogy nyugdíjba kellett menniük.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Most három kérdés körül vitatkozunk. Az egyik a már nyugdíjban lévők, a már aktív állományúak és az illetmény kérdésköre.

Lázár Úr helyesel, hogy így van.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Én úgy gondolom, hogy ebből az, akik már nyugdíjasok, az egy olyan helyzet, amelybe az állam, mint a hivatásos állományúaknak feltételrendszeri életpályáját. a tizen-huszonévvel ezelőtt kínáló munkáltató foglalkoztató megígérte, cserébe elvárt valamit a dolgozóktól.

Lázár János FIDESZ frakcióvezetője, Hódmezővásárhelyi polgármester:Önök ezt egy egyoldalú szerződésmódosításnak tekintik.

Baracz Vilmos, TMRSZ jogtanácsos: Természetesen.

[audio:20110525-lazar_hodmezovasarhely-1.mp3]

folytatás következik……

Kapcsolódó anyagok:

Levél Lázár Jánostól
Válasz Lázár János úrnak
Tüntetés Vásárhelyen: Nem tudott megegyezni Lázár és Szima Judit
Videós beszámoló a hódmezővásárhelyi demonstrációnkról
A TMRSZ Demonstrációt hirdet!
Bohóckirályság
Helyzetértékelés, további teendők!
A nagyon hazugok