Boldog nőnapot kívánunk!

 

A nemzetközi nőnapot az ENSZ a világnapok közt tartja számon a közgyűlés 1977-es döntése értelmében.

A mai virágos, kedveskedő megemlékezéssel szemben eredetileg munkásmozgalmi eredetű, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. A megmozdulások során egyébként a nők mellett több férfi is utcára vonult, akik elsősorban a nők választójogáért küzdöttek.

1911-ben Dániában, Németországban, Ausztriában és Svájcban ünnepelték meg először, azonban még március 19-én.

Magyarországon 1913-ban tartottak először nemzetközi nőnapot, ám csak 1948-tól kezdték azt március nyolcadikán ünnepelni. A Rákosi-korszakban kötelező ünnep lett, ugyanakkor elvesztette eredeti jelentését, csupán annyi maradt meg, hogy virággal kedveskednek a nőknek.

Az ünnep időpontja egyébként 1917 március nyolcadikán vált véglegessé, amikor is a nők Oroszországban békéért és kenyérért tüntettek.

Két elmélet is létezik arra, hogy miért a mai dátum. Az egyik szerint a new york-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkja okán, akik – közel negyvenezren – egyenlő bérért és munkaidő-csökkentésért harcoltak ezen a napon, más szerint annak a 129 munkásnőnek az emlékére, akik 1908-ban – szintén egy amerikai – gyárban hunytak el március 8-án.

Manapság ez a nap már világszerte az erőszak, a családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, nők ellen elkövetett erőszak formái elleni hangadás napja (is).