Van esély a külföldi nyaralásra, vagy annak engedélyezésére?

Sokakban felmerült a kérdés, hogy ha a vírushelyzet változásával az államhatárok átjárhatóak lesznek, lehetséges lesz-e a rendőrségi alkalmazottaknak megvalósítaniuk (az esetleg már előre lefoglalt) külföldi nyaralásukat.

Tekintettel arra, hogy Az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendeletben foglaltak alapján csak a belügyminiszter engedélyével lehetséges Magyarország területének elhagyása, így Zsinka András személyügyi helyettes államtitkár úrhoz fordultunk a kérdéssel .

Tájékoztatást kértünk arra vonatkozóan, hogy amennyiben a hivatkozott kormány rendelet rendelkezése hatályban marad, úgy van-e valamiféle iránymutatás a külföldi nyaralások engedélyezése kapcsán, lehetséges-e egyáltalán az engedélyezés, hogy legalább a kifizetett összegeket ne veszítsék el az érintettek. Lehet-e arra számítani, hogy a rendelkezés felfüggesztésre vagy hatálytalanításra kerül a közeljövőben?

A válasz nem váratott magára sokat, de egyelőre annyit tudtunk meg, hogy Belügyminiszter úr nevében és megbízásából a jogkört az országos parancsnokok illetve az országos főigazgatók gyakorolják, vagyis az engedélyezésről szóló döntést ők jogosultak meghozni, és kizárólag az említett jogszabályhely rendelkezései lehetnek irányadók.

Ennek okán természetesen megkerestük Országos Rendőrfőkapitány Urat, hogy megismerhessük a hogyanokat is, azaz, milyen feltételeknek kell megfelelnie a kérelmezőnek.

 

A kérdés nagyon aktuális, és jelentős anyagi vonzata van, ezért bízunk Főkapitány Úr mielőbbi tájékoztatásában.