Ismét Pernyerés Akciópótlékban – B.A.Z. megye

4419274_cd7ca03d39a1ffeccb8a2b27581de0cd_wmKét tagunk kereseti kérelemmel fordult a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, mely szerint kötelezze a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságot, mint alperest, hogy fizessen meg tagjainknak 2012. december 13.napjától 2015. június 30 napjáig terjedő időben 1628 óra időtartamra 314.611.- (azaz háromszáztizennégyezer-hatszáztizenegy), valamint 2012.november 11. napjától 2015.június 23.napjáig terjedő időben 1628 óra időtartamra 325.626,-(azaz háromszázhuszonötezer-hatszázhuszonhat) forint akció szolgálati pótlékot és annak törvényes mértékű késedelmi kamatait.

A Bíróság a kereseti kérelmeknek helyt adott és első fokban kötelezte az alperest a fenti összegek kifizetésére.

Tagjaink a fenti időszakban és időtartamban vettek részt az Országos Rendőr-főkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság által elrendelt országos és területi akciókban, azonban a régi Hszt.-ben rögzített óránkénti 0,5 % akció szolgálati pótlék nem került kifizetésre.

A régi Hszt. végrehajtási rendelete, a 140/1996.(VIII.31.) Korm.rendelet 57. §-a szerint akció szolgálati pótlékra az jogosult, aki az állományilletékes parancsnok által szolgálati feladata végrehajtása érdekében elrendelt országos vagy területi akcióban, illetőleg különleges szolgálati feladatban vesz részt.

A munkáltató álláspontja alapján minden koncentráltan és összehangoltan ellátott szolgálati feladatot fokozott ellenőrzésként rendelt el, ami nem alapozza meg a különleges szolgálati feladat fogalmát. A bíróság ítéletében rámutatott, hogy egy vagy több kiemelt terület összehangolt ellenőrzése, mindenképpen több és más, mint csupán igazoltatás és okmányok ellenőrzése.

A bíróság maga is osztva a Legfelsőbb Bíróság Mfv.II.11.145/2009/2 sz. ítéletében írtakat, akció szolgálatnak egyrészt azt tekintette, ha a szolgálati feladat koncentráltan és összehangoltan került ellátásra, országos vagy területi szervezettségi szinten, másrészt függetlenül attól, hogy milyen illetékességi területen rendelték el, önmagában a különleges szolgálati feladatban való részvétel megalapozza az akció szolgálati pótlék kifizetését.

Összességében megállapítható, hogy a közterületi pótlék folyósítása nem zárja ki az akció pótlékra való jogosultságot, és ezen pótlék megállapításának feltétele tagjaink esetében fennálltak.

 Az ítélet nem jogerős !

TMRSZ