Kombinált szolgálat

Kombinált szolgálat

 

rendorseg(210x140)Tagjaink több alkalommal a Szakszervezetünkhöz fordultak, hogy adjunk tájékoztatást a kombinált szolgálati időrendszerrel kapcsolatosan.

Tájékoztatunk benneteket, hogy a kombinált munkarenddel kapcsolatos előírásokat a 23/2008  (OT 14.) ORFK Utasítás VI. rész 36-41. pontja tartalmazza.

A kombinált munkarendnél pihenőnap hetente két nap, mely előre meg van határozva, és négyhetente két alkalommal egy napnak vasárnapra kell esnie, úgy, hogy hozzá szombati, vagy hétfői pihenőnap kapcsolódjon.

A jelenlegi szabályozás szerint a szolgálatteljesítési időt legfeljebb 2 havi keretben kell megállapítani, de ez vélhetőleg változni fog a TMRSZ részére 2013. év december hónapjában megküldött ORFK. tervezete szerint. A tervezet alapján a keret megnövelését látja az ORFK indokoltnak.(37. pont) Ezzel kapcsolatosan Szakszervezetünk jelezte, hogy aggályos a szolgálatteljesítési idő meghatározása keretének ilyen irányú kitolása, az a munkavállalók hátrányára lenne.

 

23/2008 ORFK Utasítás:

 

VI. Kombinált szolgálati időrendszer

36. A kombinált szolgálati időrendszer a váltásos, vezényléses, továbbá a hivatali szolgálati időrendszer kombinációjának függvényében alakul. A szolgálati időrendszer váltását a szolgálatos napot követő szabadidő letelte után lehet végrehajtani.

37. A szolgálatteljesítési időt havi, legfeljebb kettő havi keretben kell megállapítani, melynek meg kell egyeznie az adott hónap munkanapjai számának és a napi 8 órás munkaidő szorzatával.

38. Heti pihenőnap – a szolgálati beosztástól függően – a naptári hét előre meghatározott, legalább két napja, amelynek négyhetenként két alkalommal vasárnapra kell esnie úgy, hogy hozzá szombati vagy hétfői pihenőnap kapcsolódjon.

39. Ha a napi szolgálatteljesítési idő a hat órát meghaladja, a munkaközi szünet 30 perc. Minden további két óra után legalább tizenöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

40. A 24 órás szolgálati idő alkalmazása esetén a II. számú váltásos szolgálati időrendszer munkaközi szünetére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

41. A szabadság kiadása az alkalmazott szolgálati időrendszer szerinti szabadidőt követően hivatali munkanapban történik.

Várjuk továbbra is közérdeklődésű kérdéseiteket. Reméljük, hogy segíthettünk!

TMRSZ