Börtönbe megy a Tettrekész főtitkára?

Forrás: Népszava Online – 2010.12.31 14:13

Fontolgatja, hogy leüli a bujtogatás miatt rá kiszabott pénzbüntetést Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet főtitkára. Szima Juditot távollétében december 9-én jogerősen lefokozta a katonai bíróság és 160 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték. Neki még el sem küldték az ítéletet, de csütörtökön a Tolna Megyei rendőrfőkapitánytól levélben kapta meg a parancsot, miszerint december 9-i hatállyal lefokozta.

Szima Judit szerint ez azért is különös, mivel szeptember 1-jétől ő nyugállományú alezredes, azaz nincs állományban, korábbi parancsnoka nem adhat neki parancsot.

Szima Juditot katonai bíróság ítélte lefokozásra és pénzbüntetésre december 8-án, jogerősen bujtogatás miatt, egy a szakszervezet internetes oldalán korábban megjelent írása miatt. távollétében született az ítélet, a bíróságnál betegsége miatt előzetesen kimentette magát a tárgyalásról, de ezt nem vették figyelembe.

A TMRSZ főtitkára pénteken a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy eddig még sem neki, sem ügyvédjének nem küldték el az ítéletet, csütörtökön azonban megkapta a Tolna megyei rendőr főkapitány parancsát tartalmazó levelet, melyben az áll, hogy rendőr alezredesi ragjából december 9-i hatállyal lefokozta a kapitányságvezető. Szima Judit szerint azonban egykori munkáltatója jogszerűtlenül járt el ezzel, mivel szeptember 1-je óta ő nyugállományban van, vagyis mivel megszűnt a szolgálati jogviszonya, lefokozni sem lehetne.

Szima Judit szerint folyamatos jogtalanságok érik a bujtogatás miatt indult eljárásban, mint fogalmazott, a “demokrácia halála”, hogy egy ítéletről mások előbb tudnak mindent, mint az érintett: a bíróság a rendőri vezetőnek elküldte az ítéletet, neki nem – mondta a szakszervezeti vezető. Ráadásul maga az eljárás is azért indult, mert szakszervezeti vezetőként felszólalt a rendőrök érdekében, megkérdőjelezte a katonai bíróságok és katonai ügyészségek létjogosultságát is. Szerinte ezen szervezeteknek olyan szoros kapcsolata van a rendőri vezetőkkel, ami szerinte már a “tisztességes igazságszolgáltatás akadálya”. Szavai szerint sorozatos megaláztatásokat kellett elszenvednie szakszervezeti vezetőként is. Mint mondta: “ennyi törvénytelenség miatt erősen azt fontolgatom, hogy tiltakozásul a pénzbüntetést nem fizetem ki, hanem azt leülöm, amennyiben kiskorú gyermekem ez által nem szenvedne sérelmet.”

 

Független Hírügynökség

 

Forrás: Népszava Online