Újabb kalap pénz a Terrorelhárítónak…

Forrás: HVG.hu – Szerző: Csikász Brigitta

…az ORFK állta a cechet

Úgy látszik, a megalakulásra kapott tízmilliárd forint nem volt elég a Terrorelhárítási Központnak arra, hogy saját maga finanszírozza ingatlanának felújítását. A több százmillió forintot az anyagi gondokkal küszködő Országos Rendőr-főkapitányság fizette ki – tudta meg a hvg.hu. A rendőrség szerint a terrorelhárítók már visszafizették az összeget, az elitalakulattól nem reagáltak a kérdéseinkre.


A TEK alakuló ünnepsége 2010-ben - Fotó: Dudás Szabolcs
A TEK alakuló ünnepsége 2010-ben - Fotó: Dudás Szabolcs

A rendőrség honlapján, a police.hu-n közzétett nettóötmillió forintot meghaladó szerződések között található két szerződés szerint a 2010. szeptember 1-jével megalakuló Terrorelhárítási Központ (TEK) költségeihez igencsak hozzájárult az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Az egyik kontraktust az új elitszervezet üzemeltetésére kötötte a rendőrség a HM EI Zrt.-vel. A kéthetes munkáért az ORFK Gazdasági Ellátó Igazgatósága 9,4 millió forintot fizetett ki. A második szerződés révén a rendőrség még nagyvonalúbb a tőle teljesen külön működő, a belügyminiszter irányítása alá tartozó TEK-kel. Az ORFK ugyanis 234,5 millió forintot adott ki a terrorelhárítást, illetve az államfő és a miniszterelnök védelmét ellátó „TEK felújítás II. ütemére”. A munkát a Gesztelyi Építőipari Zrt. nyerte el.

Érdekes, hogy a különleges szolgálat egykori tagja, a Fidesz volt biztonsági igazgatója, Hajdú János által vezetett szervezet bizonyos tételeit más költségvetési szerv állja. Ráadásul úgy, hogy a TEK-nél nincsenek anyagi korlátok. Ahogy hírlik, amit Hajdú kér, azt meg is kapja. Míg a rendőrség nehéz költségvetési helyzete közismert. Idén áprilisban a Pest megyei rendőrfőkapitánynak, Ármós Sándornak azért kellett mennie, mert körlevélben jelezte, hogy a testület több százmillió forintos eladósodása miatt megszorításokra van szükség. A parancsnokkal együtt távoznia kellett a gazdasági igazgatónak is. Az ORFK azt állította, hogy Ármós rossz adatokból vont le téves következtetéseket, s minden rendben van. Török László, az új gazdasági vezető azonban nem egészen így látta a helyzetet – mint arról korábban írtunk –, és nemrég bejelentette, távozik a testülettől.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság mellett mintegy 900 millió forintos adósságot halmozott fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) is. Az utóbbi szervezetben előforduló anyagi gondokat jelezte, hogy akadtak olyan kapitányságok, amelyeknél a térfigyelést másodállásként végző hivatásosok csúszva jutottak csak hozzá mellékkeresetükhöz.

Eközben a terrorelhárítók a megalakulásukra kapott tízmilliárd forinton túl tavaly decemberben a2010. évi költségvetés általános tartalékából 1,4 milliárd forinthoz jutottak személyi, dologi és beruházási kiadásokra. Idén februárban pedig egymilliárdot költhettek különböző beszerzésekre, egy hónap múlva pedig újabb nyolcszázmillió forintot kaptak többek között számítógépekre, szoftverekre, videokamerákra és autók szervizelésére. Ezeket az összegeket azzal indokolták, hogy a TEK csak így tudja megvédeni az állampolgárokat és az ország vezetőit. Mindenesetre különös, hogy az ORFK miért vállalta mégis a 234,5 millió forint kifizetését, amely körülbelül fél évre fedezné például a legnagyobb rendőr-főkapitányság, a BRFK üzemanyag-szükségletét.

Az ORFK-n a hvg.hu-val szóban azt közölték, hogy az első szerződéssel azért segítettek a TEK-nek, mert a nemrég megalakított szervezetnek még nem volt saját költségvetése. A 234,5 millió forintos felújítás költségeit pedig azért a rendőrség állta, mert ezt “könnyebb volt így megoldani”. A Terrorelhárítási Központ mára mindent visszafizetett. A TEK részéről kérdéseinkre nem válaszoltak.

 

Forrás: HVG.hu