Az államon hízik Pintér volt cége

Forrás: Népszava Online – 2011.03.04.

Jelentősen megszaporodtak a kormányváltás óta Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. megbízatásai. Pintér Sándor excége legutóbb Pécsett nyert az önkormányzati ingatlanok őrzésére kiírt pályázaton. Az Orbán-kormányok belügyminisztere sorra szerzi meg az állami cégek, hivatalok ingatlanaival kapcsolatos biztonsági feladatok ellátását.

Pintér Sándor egykori őrző-védő cége, a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. felügyelhet a jövőben a pécsi városháza biztonságára – írta február 28-án a bama.hu. A város gazdasági bizottsága ugyanis a CBSZ vezette konzorcium pályázatát támogatta az önkormányzati ingatlanok őrzésére kiírt pályázaton. A baranyai lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a biztonsági cég jogásza az a Szabó Iván, aki a Tettye Forrásház Zrt. ügyeiben, illetve újabban a pécsi buszeladásokkal kapcsolatosan is a város által megbízott jogi képviselő, egyben a Pécsi Vízművet einstandoló cég igazgatósági tagja.

A fideszes belügyminiszter egykori cége az utóbbi hónapokban több állami megrendelésre is sikeresen pályázott, de pályázat nélkül is nyert el óriási megrendeléseket. Pedig Pintér még a tavalyi választások előtt megvált cégétől. A CBSZ-t a Prostasia Zrt. vette meg 2010. március 25-én – a cég már akkor dolgozott az OTP-nek, a Magyar Külkereskedelmi Banknak, a Molnak, a honvédségnek, a MÁV-nak és a BKV-nak is. A vásárló Prostasia Zrt. vezérigazgatója Kántor Tibor. Ő az első Fidesz-kormány alatt jó ideig az APEH elnökhelyettese volt, így Simicska Lajos elnöksége idején is. Nem került tehát “távol” Pintértől egykori cége. Kántor neve felmerült az úgynevezett “hosszú bájtok éjszakájával” kapcsolatban is. Az egykori hírszerző Kántor volt ugyanis a főnöke Gubuznai Zoltánnak, aki egy 2002-ben lefolytatott vizsgálat alapján több százszor kérdezte le mintegy száz adózó adatait. Kántort az ügy miatt Keller László korábbi közpénzügyi államtitkár fel is jelentette, ám az eljárást 2007-ben bűncselekmény hiányában megszüntették. Mivel a Prostasia-t néhány hónappal a vásárlás előtt alapították 5 millió forint tőkével, felmerült, hogy a cég létrehozásának éppen az volt a célja, hogy megvegye a CBSZ-t. Pintér egyébként cége eladásából – legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint – 2013-ig mintegy 1,5 millirád forint bevételt remél.

A tulajdonosi átrendeződés oka nyilvánvalóan az volt, hogy Pintér már az új, Fidesz vezette kormányban betöltendő miniszteri feladataira készült. A CBSZ akkori vezérigazgatója az a Tasnádi László volt, aki évekkel ezelőtt az APEH bűnügyi igazgatóságát vezette, de 2002-ben felmentették, mert engedély nélkül adott információkat a parlamenti pártok frakcióvezetőinek.

Pintérnek egyébként nem ez az első biztonsági cége. Miután országos rendőrfőkapitányként nyugdíjazták, Valenta Lászlóval, az ORFK korábbi gazdasági főigazgatójával megalapította a Preventív-Security Biztonsági Tanácsadó Rt.-t. Ebből a cégből 1998-ban szállt ki, amikor belügyminiszter lett. Miután az első Orbán-kormány megbukott, Pintér nem tért vissza a Preventívhez, hanem az OTP Nyrt.-hez került, ahol már 1997-től igazgatósági tagságot vállalt. A Csányi Sándor vezette bankban a felügyelőbizottságot is megjárta, a pénzintézettől második belügyminisztersége miatt vált meg tavaly május 29-én.

A CBSZ Pintér alatti vezetői közül azóta többen kulcspozíciókat kaptak a belügyi vezetésben. A rendőrség élére a CBSZ volt vezérigazgató-helyettese, Hatala József került, a már említett volt vezérigazgató, Tasnádi László a tárca kabinetfőnöke lett. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a CBSZ a kormányváltás után sorra kapja a megbízásokat. A cég, mint arról a hvg.hu beszámolt, elsőként az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.-vel szerződött. A bank által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a CBSZ tavaly június 18-án 2,8 millió forintért, néhány nappal később 660 ezer forintért, aztán újra az eredeti áron vállalta el az MFB ingatlanok őrzés-védelmi feladatainak ellátását. Augusztus 1-jétől a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt.-nél vetette meg a lábát a társaság. Az MVM akkor azt közölte a hvg.hu-val, hogy Pintér egykori cégét megbízásos pályázaton választották ki, a három társaság közül a legjobbnak ez bizonyult.

Ugyancsak a legkedvezőbb pályázatot adta be a CBSZ tavaly augusztusban a Szerencsejáték Zrt. által kiírt tenderre. A cég két fővárosi és három vidéki ingatlanát 24 emberrel védő Civilnek minden munkanapért 311 ezer forint jár, míg a takarításért napi 20 ezer forintot számlázhatnak. A Központi Szolgáltatási Főigazgatóságnál (KSZF) is úgy találták, hogy Pintér volt cége a legalkalmasabb a biztonsági feladatok ellátására, ezért a KSZF 40 millió forintos megbízást kötött velük. Tavaly novemberben újabb közbeszerzésen nyert a vállalkozás: a Terror Háza Múzeum védelmét 134 millió forintért vállalta el. Az ide vezető út nem volt olyan egyszerű. Az első körben, tavaly márciusban kiírt tender ugyanis a választások előtt eredménytelen lett, majd a második körben (immár a választások után) a vetélytárs által ajánlott 152 millió forintos ár találtatott soknak.

A Magyar Államkincstár (MÁK) is szerepel a Civil honlapján feltüntetett referenciák között. A munkához a cég a honvédelmi tárca tulajdonában álló társaságtól, a HM EI Zrt.-től jutott – tudta meg a hvg.hu. Az értesülést a HM EI részéről is megerősítették, ugyanakkor hozzátették: az államkincstár kérésének megfelelően a mintegy tíz meghívott társaság közül esett a választás a Civilre. Azt azonban, hogy mennyi ideig láthatja el a CBSZ a MÁK ingatlanjainak őrzés-védelmét és mennyiért, üzleti titokra hivatkozva nem árulták el.

Referenciák

A CBSZ honlapja szerint a cég objektumőrzést lát el az OTP Bank Nyrt. országos hálózatánál, az MKB Bank Zrt. országos hálózatánál, a Magyar Cetelem Bank Zrt.-nél, a BÁV Zrt. országos hálózatánál, a JNT Securitynél, a Magyar Honvédségnél, a Terrorháza Múzeumnál, a MOL Nyrt.-nél, a Szegedi Paprika és Konzervgyártó Zrt.-nél, a SPAR Magyarország Kft.-nél, a FŐTÁV Zrt.-nél, a MÁV-nál, a SAB Gép-, és Berendezésgyártó Kft.-nél és a SZÁMALK Rendszerház Zrt.-nél.
Biztonságtechnikai feladatokkal bízta meg Pintér volt cégét a BKV Zrt., a Campona Bevásárló Központ, a Dévai Irodaház, a Fővárosi Közlekedési Felügyelet, a Magyar Rádió, a MÁV Igazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium, a Környezetvédelmi Minisztérium, a Magyar Államkincstár, a Magyar Posta, a Hírközlési Főfelügyelet, a TV2 Székház, a Művészetek Palotája, az MVM Zrt., a LURDY HÁZ és a WESTEND Business Center.

 

Forrás: Népszava Online