Emlékeztető

Szakszervezetünk látta el a képviseletét annak a TMRSZ tagnak, aki ellen a munkáltatója fegyelmi eljárást indított, mikor konfliktusba keveredett egy személy- és vagyonőrrel szolgálati tevékenysége (bírósági elővezetés) során. Erről honlapunkon bővebb tájékoztatást adtunk, itt olvasható : https://tmrsz.hu/2024/06/04/rendor-vs-szemely-es-vagyonor/

A fegyelmi eljárás megszüntetése után megkerestük a Kapitányságvezetőt és a megismert tények, információk alapján megfogalmazódott kérdéseinkre tájékoztatást kértünk, egyidejűleg az ügyben megismert probléma megnyugtató rendezése iránti intézkedésével, mely álláspontunk szerint az állomány érdekében és védelmében szükséges és elengedhetetlen lenne, ha arra még nem került volna sor

Kérdéseink a következők voltak:

  • Egyeztetett-e a Törvényszék elnökével a problémás helyzet kapcsán? Ha igen, tisztelettel kérjük tájékoztatását annak eredményéről.
  • A jövőben mivel fogja biztosítani az elővezetések maradéktalan biztonságosságát, milyen intézkedéseket foganatosított az ilyen utasításokat végrehajtó állomány érdekében és védelmében? Milyen közlekedésrendészeti intézkedések kerültek a történteket követően megvalósításra, elkerülve a jövőbeli hasonló eseteket?
  • Volt-e állománygyűlés, ahol a helyi (esetleg megyei) állományt eligazították a jövőre nézve a bírósági elővezetések megfelelő végrehajtásával összefüggésben?
  • A konkrét esetben miért nem panaszeljárásban került sor a bejelentés kivizsgálására, miért fegyelmi ügyben, etikai vizsgálatra került sor?

Rövid időn belül megkaptuk a Kapitányságvezető tájékoztatását, mely szerint a kérdéseink megválaszolása  nem tartozik a fegyelmi eljárás tárgykörébe, egyebekben pedig ez a Hszt. alapján nem is áll módjában, mivel annak 311. §-ának (2) bekezdésében foglalt rendelkezés alapján a rendvédelmi szerv nem köteles tájékoztatást adni, ha ez olyan tény, információ, megoldás vagy adat nyilvánosságra kerülésével járhat, amely a rendvédelmi érdekeket vagy a rendvédelmi szerv jogos érdekeit vagy működését veszélyeztetné.