- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

„hathavi”

 

Kinek, mikor jár

A Magyar Közlöny december 20-i 232. számában megjelent A fegyveres és a rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél a hivatásos szolgálat elismerése céljából megállapított szolgálati juttatásról szóló 712/2021. (XII. 20.) Korm. rendelet.

A rendelet szerint a juttatást 2022. február 15-ig kell kifizetni a hivatásos szolgálati jogviszonnyal rendelkezőknek.

A juttatás mértéke a 2021. december 31-én érvényes távolléti díj és kiegészítő juttatás összegének a hatszorosa.

A kifizetés feltétele, hogy a dolgozó 2021. december 31-én állományban legyen vagy 2021-ben szolgálati kötelmekkel kapcsolatos sérülése, megbetegedése miatt szűnt meg a jogviszonya.

Nem jogosult a juttatásra:

Akivel szemben korlátozó ok áll fenn 2021. december 31-én, azaz

a juttatást a korlátozó ok megszűnését követő havi illetménnyel kell kifizetni részére.

A juttatást teljes összegben vissza kell térítenie annak, aki 2021. december 31-én nem rendelkezett 3 év folyamatos szolgálati jogviszonnyal, és jogviszonya a 3 év elérése előtt megszűnik.

 

Üröm: 

A juttatás egyszeri juttatás, ellentétben a korábban elhangzott információkkal, az ígéret ugyanis az volt, hogy ez a „fegyverpénz” 3 évenként illeti majd meg a hivatásos állományúakat, de nem került be a Hszt-be, nem tartozik az illetmény fogalmába ( pl. távolléti díj számításánál nem veszik figyelembe ).

Ismételten kimaradnak a riasz-osok és a munkavállalók, pedig ők is Magyarország biztonsága érdekében végezték munkájukat, s az ő tevékenységük adja a biztos hátteret a hivatásos szolgálat teljesítéséhez.

És hiába Magyarország biztonsága érdekében végezte munkáját az elmúlt időszakban az oltatlan hivatásos állományú – ugyanolyan aktívan, hivatástudattal, mint oltott társa – ha nem oltatja be magát, nincs juttatás.

A teljes jogszabály ITT olvasható.