- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

BÉT ülés kezdeményezése

A Munkavállalói Oldalt tömörítő szakszervezetek kezdeményezték a belügyminiszternél a Belügyi Érdekegyeztető Tanács összehívását, tekintve, hogy egyre több megkeresés, jelzés, probléma érkezik a szakszervezetek felé. A rendvédelmi dolgozókat leginkább foglalkoztató kérdéskörök alapján került összeállításra a javasolt napirend, azaz:

Ezek a kérdések a rendvédelem területén dolgozó valamennyi munkavállalót érintik, így a találgatások, a „folyosói vélemények” megelőzése és megállítása érdekében szükséges a BÉT összehívása, ahol megvitatásra kerülhetnek a problémák.

 

*A napokban érkezett ugyan tájékoztató anyag a Belügyminisztériumtól, de annak alapján inkább csak kérdések sokasága merült fel.

Tartalma szerint a 2020. január 01-jén hatályba lépett – szakképzésről szóló – 2019. évi LXXX. törvény (Szkt.) eredményeként a jelenlegi oktatás-igazgatási struktúra teljesen megváltozik, a szakképzési rendszer leválik a köznevelés rendszeréről. A szakmastruktúra kettő osztatúvá válik, mindössze 174 iskolarendszerben oktatható szakmát fog tartalmazni (a jelenleg 700 feletti, OKJ-ben szabályozott szakma helyett), a többi képzési forma szakmai képzésekké alakul, főszabályként felnőttoktatási környezetben. Ez viszont a rendvédelmi szakképzési rendszerre is jelentős hatással bír, mind a szakmaszerkezet, mind a jelenlegi intézményrendszer vonatkozásában.

Az átalakítás okán hozott döntés szerint:

Természetes, hogy mindez változást eredményez a közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott munkatársak vonatkozásában is:

A belügyminisztériumi tájékoztató szerint így valamennyi közalkalmazottnak legalább a korábbi jövedelmének megfelelő szintű illetményt biztosító továbbfoglalkoztatása garantált.

Szintén garantálják a RSZG-ban vezényléssel szolgálatot teljesítő hivatásos állományúak továbbfoglalkoztatását, Körmenden és Miskolcon a vezénylések fenntartásával, Szegeden és Adyligeten pedig a ROKK szervezetébe történő kinevezéssel.

 

Kérdés, észrevétel esetén keressetek minket bizalommal!