- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Nem szüntetheted meg a hivatásos jogviszonyod lemondással. Sem…

Módosultak a Hszt. egyes rendelkezései a veszélyhelyzet időtartamára

 A mai napon hatályba lépett 85/2020 ( IV.5. ) Korm. rendelet a Hszt. több rendelkezését is módosította a munkaidővel kapcsolatban, melyek nem csak a hivatásosokra, hanem nagyrészt a riaszosokra is vonatkoznak.

Röviden a következők:

  1. A heti szolgálatteljesítési idő – beleértve a túlszolgálatot is – meghaladhatja a 48 órát. Tehát tulajdonképpen bármennyi túlszolgálat elrendelhető. Ez nem csak a hivatásosokra, hanem a riaszosokra is vonatkozik.

  1. A napi szolgálatteljesítési idő 12 óránál hosszabb is lehet, de nem haladhatja meg a 24 órát, ami szintén vonatkozik a riaszosokra is.

  1. A heti szolgálatteljesítési rendet nem kell 1 héttel korábban közölni, azaz azt, hogy következő nap is dolgozni kell ( bár a normál rend szerint mondjuk pihenő lenne ) , akár előző nap is közölheti az elöljáró.

  1. A két szolgálat közötti napi pihenőidőbe a munkahelyre utazás időtartama beszámít, a két szolgálat közötti pihenőidő – utazás nélküli időtartama – akár 6 óra is lehet.

  1. A túlszolgálat megváltásának módját – szabadidő vagy kifizetés – az állományilletékes parancsnok határozza meg, a munkavállaló nem mondhatja meg, milyen formában kéri a túlszolgálat megváltását. Ez nem csak a hivatásosokra, hanem a riaszosokra is vonatkozik.

  1. Az elöljáró a munkavállaló szolgálati időrendszerét ( hivatali, vezényléses, váltásos stb. ) megváltoztathatja a munkavállaló hozzájárulása nélkül, nem kell a kinevezési parancsot sem módosítani, csak írásban közölni kell a változást. A riaszosokra is vonatkozik.

  1. A riaszosok esetében túlóra pénzben is megváltható, melyről a parancsnok dönt. Pénzben történő ellentételezés esetén a pihenőnapon teljesített túlóránál kétszeres, munkaszüneti napon történő túlóránál háromszoros távolléti díj jár.

  1. Nem lehet a szolgálati jogviszonyról lemondani.

  1. Abban az esetben sem szűnik meg a szolgálati jogviszony a veszélyhelyzet ideje alatt, ha a kifogástalan életvitel ellenőrzéséhez adott hozzájárulást visszavonja a munkavállaló.

  1. Továbbá akkor sem szűnik meg a hivatásos szolgálati jogviszonya veszélyhelyzet ideje alatt, ha a képzési és vizsgakötelezettségnek nem tesz eleget. A képzési és vizsgakötelezettség teljesítése lehetséges a veszélyhelyzet megszűnését követő három hónap alatt.

A rendelet teljes szövege itt olvasható.

Kérdés, probléma esetén fordulj Szakszervezetünkhöz, segítünk!