- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Maradjak, vagy menjek?

avagy néhány szó a Rendőrség MT hatálya alatt álló munkavállalóinak szerződésmódosításáról

 

Mert a valódi kérdés az, hogy: akarsz-e tovább dolgozni a rendőrségen?

Ugyanis a Hszt. 287/C. § (9) bekezdése szerint a Rendőrség nem létesíthet munkaviszonyt olyan személlyel, aki a munkaszerződésében nem járul hozzá a munkaviszony tartalma alatti megbízhatósági vizsgálathoz. Ennek értelmében a február 01-jét megelőző időszakban létesített munkaszerződéseket szükséges módosítani.

Márpedig munkaszerződés csak közös megegyezéssel módosítható, így a munkavállalók kezébe nyomták az ominózus nyilatkozatot, hogy válasszanak a „hozzájárulok”, vagy a „nem járulok hozzá” között.

Persze arról, hogy mit jelent, ha nem járulnak hozzá a munkaszerződés módosításához, továbbá a munkaviszony tartama alatti megbízhatósági vizsgálathoz, tájékoztatást nem kaptak. Nem beszélve arról, mit is jelent maga a megbízhatósági vizsgálat…

Tudjuk, hogy minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár, mint ahogy nem minden rendvédelmi munkavállaló hivatásos állományú, és a közelmúltig nem is vonatkozott rájuk – és a közalkalmazottakra – a Hszt.

Tegyük hozzá, – joggal – érzik is a különbséget, főleg most, hogy a munkáltató kihagyta őket – a RIASZ-osokkal együtt – az év végén kiosztott egyszeri juttatásból.

De most nézzük, mit jelent, ha „hozzájárulsz” a munkaszerződésed módosításhoz, vagyis a megbízhatósági vizsgálathoz: annyi változik – legalábbis egyelőre –, hogy a munkaviszonyod időtartama alatt a munkaköri kötelezettségednek jogszerű teljesítését, a Rendőrségről szóló törvényben meghatározott esetekben és módon, a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerv előzetes tájékoztatásod nélkül ellenőrzi. A nyilatkozatot a munkaszerződésedhez csatolják, és minden megy tovább a régiben.

Ha nem járulsz hozzá, akkor a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételeket nem teljesíted, merthogy – ahogy fent írtuk – az új szabályozás szerint a Rendőrség nem létesíthet veled munkaviszonyt anélkül, hogy ne járulnál hozzá a megbízhatósági vizsgálathoz, vagyis a törvény erejénél fogva megszűnik a munkaviszonyod, ezáltal sem végkielégítésre, sem felmentési időre nem leszel jogosult.

A döntés a tiéd, gondold át.

Amennyiben kérdésed lenne, vagy segítségre van szükséged, keress minket bizalommal!