Kilóg a lóláb…

…vagy a ló…

Tájékoztatónkat okulás és figyelemfelhívás céljából tesszük közzé, mert egy ideje állandó jelleggel keresnek meg minket a leírtakra hajazó problémával. Azt kell mondanunk, hogy sok munkavállaló járt így az elmúlt években, sokan fordultak hozzánk, jelenleg is több ehhez hasonló, vagy még ennél is durvább munkáltatói ténykedésről tanúskodó per van folyamatban a bíróságokon, és várhatóan a közeljövőben ezek sikerre viteléről is számot adunk.

 

Tagunkat határszolgálatra vezényelték Vas megyéből a B megyei határszakaszra. Az átrendelés utolsó napján, a határszolgálati műveleti sávban a Készenléti Rendőrség szolgálati autójával egy megfordulási manőver során érintőlegesen nekitolatott a Honvédség hasonló kategóriájú terepjárójának.

A tagunk által vezetett Suzuki Vitarán – mely információink szerint egyébként a rendőrségnél „ingyen” EU-s pénzből került beszerzésre határvédelmi feladatokra – egy sáros műanyag felkenődés keletkezett, majd kézzel letörölve nem maradt maradandó és látható sérülés az autón, csupán egy apró, karcos elváltozás. Sem törés, sem horpadás.

A szabály az szabály, a két járművet a helyi közlekedésrendészet lehelyszínelte, a tagunk által vezetett Suzukin becsléssel mintegy 5 ezer forintos kárt valószínűsített, amelynek mértékével tagunk is egyetértett.

Majd visszakerült Vas megyébe, ahol is munkáltatója szóbeli figyelmeztetésben részesítette az eset körülményeire tekintettel, amit szintén elfogadott, panasszal nem élt ellene, és ezzel tulajdonképpen az ügyet lezártnak tekintette.

Pár hónappal később azonban a Vas megyei rendőrség postaládájában landolt egy B megyei rendőrségtől származó levél, miszerint a Suzuki megjavíttatása több mint 50 ezer forintba került tagunknak felróhatóan, ezért vele szemben kártérítésre kötelezést kért lefolytatni B megye.

Tagunk persze mit sem tudott arról, hogy B megye megjavíttatta az Eu-s forrásból szerzett Készenlétis autót, elfogadta a márkaszerviz ajánlatát, a számlát befogadta és ki is fizette a javítás ellenértékét, merthogy erről semmilyen formában nem értesítette a „károkozó” munkavállalót, vagyis részére nem biztosított semmilyen észrevételezési, indítványozási jogot….

ÉS Vas megye szóra beugrott a kútba, meghozta tagunkkal szemben a „kárérték” 100%-os megtérítésére kötelező határozatát.

Minden bizonnyal közületek sokan szó nélkül, tele keserűséggel befizetik a meghatározott kárösszeget. Tagunk is tehette volna ezt, a rendőrség műszakisai és a számlát kibocsátók pedig elégedetten dőlhettek volna hátra, hogy ezt is „mesterien” megoldották.

Sajnos ma már szinte általános jelenség az ilyen és ehhez hasonló ügyek sokasága. Sajnos kevesen vannak, akik nem hagyják, hogy a zsebébe nyúlkálva a családjuk elől vegyenek el olyan pénzt, amelyért megdolgoztak és fizessenek olyanért, amit nem okoztak. Sajnos nem mindenki tettrekész.

De tagunk kiállt jogai védelme érdekében, és ügye bíróság elé került. A Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon (is) nyilvánvalóvá vált, hogy a B megyei rendőri szervezeti egység „mesterkedése” jogsértő és alaptalan volt.

A szakértői vélemény szerint a számla mintegy tízszerese a valós kárértéknek, a műanyag alkatrészen keletkezett karcolás egy félórás polírozással helyreállítható lett volna, így a kiállított, túlárazást valószínűsítő számla egyben minősítette a számlát befogadó műszakis részleg hozzáértését, vagy meg nem engedhető érintettségét is.

A Vas megyei rendőri szerv pedig, aki fenntartás nélkül, kritikátlanul eljárva a tagunkra terhelte volna ezt a tízszeres számla értéket, kemény tanulópénzt fizetett a jogerős ítéletben foglaltak szerint.

A tényállást alaposan feltáró bíróság a szakértői díj megfizetésével együtt összességében több mint 100 ezer forint megfizetésére kötelezte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot.

Vajon ezekben az esetekben mi az igazi károkozás? A „tanulópénzeket” végső soron ki fizeti? A legfelső vezetés vajon véget vet-e a már rendszer-jellegűnek mondható, a műszakis-külsős javítók közötti urambátyám viszonyból eredő pénzpazarlásnak….hogy enyhén fogalmazzunk…

Amennyiben kártérítési eljárással nézel szembe, lehetőség szerint már a fegyelmi felelősség megállapítására irányuló folyamatban kérd a segítségünket, mert ha elfogadod akár a legenyhébb szankciót, azzal megalapoz(hat)od a fizetési kötelezést.

Legyél te is tettrekész!