A szakszervezeti tagdíj csökkenti az adóalapot!

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja. tv.) 27. § (1) bekezdés a) pontja alapján a befizetett szakszervezeti tagdíj összegével a nem önálló tevékenységből (munkaviszonyból) származó bevétel adóalapja csökkenthető.

Ezért is fontos, hogy felhasználd, és jól használd fel az általunk kiküldött igazolást a 2018. évi személyi jövedelemadó bevallásánál!

Tagjaink jó részének a munkáltató nem vonja le béréből a tagdíjat, ennek okán pedig – ha el is készíti – az összeg nem fog szerepelni a bevallásban, ami sajnos plusz munkát jelent, de fontos, ezért segítséget nyújtunk hozzá:

A 18SZJA nyomtatványon az 1. sor „d” oszlopban a munkáltató által közölt bérjövedelemből le kell vonni a leigazolt szakszervezeti tagdíjat, a B lap 55. sor „b” oszlopban pedig fel kell tüntetni.

Azoknak a szerencsésebb helyzetben lévő tagjainknak, akiknek a munkáltatója hajlandó a tagdíjlevonásra, nincs különösebb teendőjük, csak ellenőrizni kell, hogy a tagdíj szerepel-e a nyomtatvány 55. sorában.

Amennyiben a bevallás tervezetben hibát találtál, netalán a szakszervezeti tagdíjad nem szerepel benne, lehetőséged van a javításra, vagy kiegészítésre (vagy akár teljesen új, általad kitöltött nyomtatvány benyújtására) 2019. május 20-ai határidővel, amire egyébként a NAV is felhívja a figyelmet. Ezt követően a tervezet válik hatályossá.

További információk a NAV honlapján olvashatók.

Szintúgy 2019. május 20-a a határideje az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának.

Kérjük, idén is gondolj a Rend-Őréért Alapítványra és nyilatkozz adód 1%-ának felajánlásáról, hogy segítségeddel támogatást nyújthassunk a rászoruló kollégáknak, családjuknak és elsősorban gyermekeiknek!

adószám: 18864896-1-17

KÖSZÖNJÜK TÁMOGATÁSOD!