Együttműködés – túlmunka – migráció

Cél a rend fenntartása!

Pintér Sándor belügyminiszter május 31-ei hatállyal kezdeményezte Papp Károly országos rendőrfőkapitány beosztásából történő felmentését, és javaslatot tett Balogh János rendőrfőkapitány-jelölti meghallgatására, írta meg cikkében az index.

Papp Károly r. altábornagy úr támogatja a főkapitány jelöltet, alkalmasnak véli a poszt betöltésére, ezért kérte az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának támogatását, úgy, mint Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is, aki azt mondta, Balogh János tapasztalt rendőr, sikeres rendőri vezető.

A bizottság végül ellenszavazat nélkül támogatta Balogh János vezérőrnagy urat, így június elsejei hatállyal nevezhetik ki.

A leendő főkapitány legfontosabb szakmai hitvallásaként kiemelte, hogy nem rendet szeretne csinálni, hanem a rendet fenntartani. Elmondása szerint könnyű helyzetben van, mert egy kiegyensúlyozott és társadalmilag, szakmailag jó helyzetben lévő, jó megítélésű rendőrséget vehet át, de pont ebből adódik nehéz helyzete is, mivel szerinte egy jól elkészített művet viszonylag könnyű elrontani, bízik azonban a rendőrség munkatársaiban és az együttműködésben mind a rendészeti bizottsággal, mind a sajtóval.

Bizottsági meghallgatásakor – kérdésre válaszolva – mondta el, hogy – mivel az illegális migráció nem szűnt meg – a déli határszakaszt erősen és határozottan védik technikai és személyi állománnyal, és valamennyi határszakaszt megerősítik, hogy a nyári időszakban elkerülhetők legyenek a nagyobb torlódások.

A határőrség visszaállítását azonban nem látná indokoltnak, nincs is tervben, mert a magyar határok jelenleg védettek, a rendőrök hatékonyan felügyelik.

Beszélt arról is, hogy szervezeti, személyi átalakítást nem tervez, a túlmunkát pedig örök feszítő kérdésként titulálta. Elmondása szerint azt az ideális állapotot, amikor nincs szükség túlmunkára, úgy lehetne elérni, ha megnégyszereznék a rendőrség létszámát, ez viszont sem költségvetési, sem szakmai szempontból nem támogatható, egyébként pedig a túlmunkát hasznosnak tartja.

Szintén feleletben mondta el, hogy az új életpályamodell és az új szolgálati törvény bevezetésével mérséklődött a rendőrségtől távozók, és nőtt a belépők száma. Megjegyezte, hogy a parancsnoksága alá tartozó Készenléti Rendőrség állománya kétezerről kilencezerre bővült.

A Kormányzati portálon pedig azt olvastuk, hogy Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságának összevont miniszter-jelölti meghallgatásán kiemelte, a rendfenntartás szempontjából az illegális migráció jelenti a legnagyobb veszélyt, az ezzel kapcsolatos legfontosabb feladat pedig az ország határainak megvédése, mivel a kormány továbbra sem szeretné, ha bármi veszélyeztetné az állampolgárok mindennapjainak biztonságát. Aláhúzta, a rendőrség feladata a kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes közbiztonság garantálása az ország minden területén.

Emlékeztetőül elmondta, a hivatásos állomány életpálya-modelljének befejezése 2019 elején történik egy újabb 5%-os béremeléssel.

Köszöntjük a leendő országos rendőrfőkapitányt, remélve, hogy együttműködési hajlandóságában (továbbra is) bízhatunk mi, az állomány érdekében ténykedők is.

Papp Károly altábornagy úrnak pedig ezúton szeretnénk a jövőben végzett munkájához – a Belügyminisztériumon belül létrejövő közbiztonsági főigazgatóság vezetéséhez – erőt, egészséget kívánni!