Gépjárműveztetői pótlék – mikor jár?

Gépjárműveztetői pótlék, 

és beszámítása a 2015-től járó illetményemelésbe

Több megkeresés érkezett szakszervezetünkhöz a gépjárműveztetői pótlékkal kapcsolatban, melyek lényege tulajdonképpen az volt, mikor jár?

Amennyiben igazolni lehet, hogy rendszeresen vezettél szolgálati gépjárművet, és a szolgálati helyeden nem volt foglalkoztatva főállású gépkocsivezető, vagy az ebben a státuszban foglalkoztatott munkavállaló a szolgálati feladataid ellátása érdekében nem vezetett gépkocsit – a jelenlegi bírósági joggyakorlat alapján – a te esetedben is megalapozott a pótlékra jogosultság még akkor is, ha csak havi egy alkalommal történt.

Ha van ilyen státuszban foglalkoztatott személy, problémásabb az eset, de nem lehetetlen az igényérvényesítés.

Abban az esetben viszont, ha nincs ilyen hivatásos gépjárművezető, nagy eséllyel eredményesen követelhető a pótlék, szolgálati panasz útján 3 évre visszamenőleg. Illetve, ha nem számították be a megkapott vagy jogosan járó ilyen pótlékot a 2015. július 1-jétől megállapított illetményemelkedéssel kapcsolatban a korábbi rendszeres díjazásba, akkor is eredményesen lehet illetménykülönbözetért panasszal élni.

A munkáltató elutasítása esetén bírósági eljárás keretében lehetséges a jogos járandóság megfizettetését kérni.

A bíróság egyébként minden hónap vonatkozásában megvizsgálja a jogosultságot, ezért is fontos, hogy ha ebben a körben kérsz tőlünk segítséget, készíts egy kimutatást arról, mely hónapokban, hány alkalommal vezettél szolgálati gépjárművet az érvényesíteni kívánt időszakban, és csatold a vonatkozó állományparancso(ka)t és munkaköri leírást is, hogy megalapozott tényállást állíthassunk fel.

Tehát amennyiben úgy érzed, hogy jogos követelésed áll fenn a munkáltatóddal szemben, és szeretnéd, hogy segítsünk az érvényesítésében, keress minket bizalommal!