Jogerős a 12 milliós újfajta érvrendszerre alapított pernyertes ítélet Csongrád megyében

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság vélhetően újra irányt mutat a közalkalmazottak illetménye ügyében, az ítéletei új megvilágításba helyezik a közalkalmazotti pereket, az igényelhető összegeket.

Mint arról korábban hírt adtunk ( www.tmrsz.hu/2017/03/02/kozalkalmazottak-12-millios-pernyerese-csongrad-megye ), ezév februárjában megszületett 10 közalkalmazott  tagunk ügyében Szegeden az I. fokú ítélet, melyben több, mint 12 millió forint elmaradt illetményt ítélt meg a bíróság felpereseknek.

Hozzá tartozik az ítélethez, hogy abban újfajta jogi érvek is megjelennek a hagyományos közalkalmazotti perekhez képest, mivel a peres eljárás során szakszervezetünk nem csak a próbaperünk alapján már kialakult – bírósági gyakorlatban a Kúria elvi határozata alapján hagyományossá vált – jogi érvelést alkalmazta, hanem újabb  jogszabályi hivatkozásokat is bevetett más oldalról is megközelítve a kérdéskört. Ennek következtében a megnyert összeg magasabb, mintha azt a hagyományos, szokásos módon számítanánk, s jövőbeli kihatása is előnyösebb lesz tagjaink számára.

A jogerős ítélet ugyan egyedi ügyben született, de vélhetően kihatása lesz a többi közalkalmazottak illetménykülönbözetének megfizetésére irányuló folyamatban lévő perünkre is, s egy teljesen új nézőpontot vezethet be ezen eljárásokban, mely magasabb megnyert összegeket is jelenthet.

Az I. fokú ítéletet a Szegedi Törvényszék 2017. június 1-jén egyet érteve annak indokaival is – valamint a megyei kapitányság fellebbezésével kapcsolatban előterjesztett ellenkérelemünk indokolásával – teljes egészében helyben hagyta, így az jogerőssé vált.

Továbbra is várjuk azon közalkalmazottak jelentkezését, akik még jogos illetményüket nem kapták meg, szívesen segítünk annak megszerzésében, mivel továbbra is az a munkáltatói álláspont országosan, hogy központilag nem fogják rendezni a jogszabályi rendelkezésekben meghatározott elmaradt illetményeket, csak azok kapják meg ezen jogos járandóságukat, akiknek a bíróság ezt jogerősen megítéli.

TMRSZ