- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Újabb I. fokú pernyerés közalkalmazott illetményelmaradás tárgykörben

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság I. fokon hozott nem jogerős ítélete szerint a munkáltató Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak az általunk képviselt 3 fő tagunknak összesen 1.907.641,-Ft elmarat bérkülönbözetet, annak számított kamatát, és mintegy 104.440,-Ft perköltséget kell megfizetnie.

A munkáltatók – minden bizonnyal a kiadott központi elvárás szerint – továbbra sem hajlandóak elismerni és megfizetni a közalkalmazottaknak járó illetménykülönbözetet. Az illetménykülönbözetre jogosultság akkor nyílik meg a munkavállaló számára, ha a munkáltató a korábban általa a kötelező jelleggel megfizetendő bér feletti – önálló döntésen alapuló -, pozitív irányú illetményeltérítésben részesítette, majd amikor a törvényi illetményemelésről jogszabály rendelkezett, akkor az illetményemelésbe „betudta” a korábban mérlegelési jogkörben adott eltérítés mértékét részben, vagy egészben.

Országosan mintegy 3,5 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy valamennyi közalkalmazott pereskedés nélkül hozzájusson jogos járandóságához, de erre a kormányzat nem biztosít forrást a rendőrségnek.

Marad a pereskedés, amely a kúriai döntések tükrében szinte borítékolhatóan a kereseti kérelem jogosságát vetíti előre. A munkáltató kénytelen belemenni a pereskedésbe, amely talán azzal a hozadékkal is jár számára, hogy nem minden egyes munkavállaló tart majd igényt arra a pénzére, amely munkájának a jogszerű ellentételezését jelenti.

Ugyanakkor a bíróságok – mint jelen esetben is történt – 3 fő felperes esetén százezres nagyságrendű perköltség megfizetésére is kötelezik a munkáltatót, amely olyan adófizetői pénz, amelynek a kifizetésére nem kerülne sor, ha a munkáltató, illetve a kormányzat biztosítaná a munkavállalókat törvényesen megillető bér megfizetését.

Mivel erre sem a munkáltató nem képes, sem a kormányzati akarat nem biztosít 3,5 milliárd forintot. a munkavállaló számára nem marad más út, mint a rossz szájízű pereskedés kényszere. A munkavállalónak ez a pénz jár, de azt a kormányzat továbbra sem kívánja megfizetni, ezért minden egyes perrel nem csupán a munkavállaló lesz tapasztaltabb, de a költségvetés is szegényebb az ablakon kidobott perköltség megfizetésével.

Az ítélet még nem jogerős.

TMRSZ