Újabb jogerős pernyerés – Hajdú-Bihar megyében

Közalkalmazotti illetménykülönbözet tárgyában

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2017. január 4- én hozott I. fokú ítéletével kötelezte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság munkáltatót, hogy a TMRSZ által képviselt közalkalmazott tagjának a munkáltató fizessen meg 392.680,-Ft elmaradt illetménykülönbözetet és annak kamatát, valamint 32.004,-Ft perköltséget.

Tagunk illetménykülönbözetből adódó követelését – beleértve a rendvédelmi ágazati pótlékkal kapcsolatos különbözetet is – 2015. augusztus 24- től 2016. december 31-ig érvényesítettük,mivel tagunk 2015. augusztus 24-éig 2014. elejétől kisgyermekével GYES-en volt, viszont ettől még vonatkozott rá is a garantált bérminimumra történő bérkiegészítési kötelezettség.

Az I. fokú ítélet meghozatala során a bíróság a már iránymutató kúriai döntéseket alapul véve hozta meg ítéletét. Ez alapján a munkáltató akár dönthetett volna úgy is hogy nem fellebbez, hiszen eleve vesztes háborúba küldeni a renomét fölösleges és energiát pazarló.

Na de nem így gondolkodnak (talán parancs alapján?) az „önállóan gazdálkodó” rendőrségénél, ezért aztán próba szerencse alapon csak azért is be lett adva a fellebbezés, gondolván, ha időt nyernek, talán a kormányzat is biztosít majd idővel keretet a járandóságában megkurtított, papíron azonban „illetményemelésben” részesült közalkalmazotti bérek rendezésére számukra.

A munkáltató feltételezett ebbéli várakozása azt kell mondanunk sajnos nem jött be. A kormányzat továbbra sem mozdítja füle botját sem arra, hogy a hangzatos propaganda ellenére valóban érezhessék a rendőrség közalkalmazottjai, hogy ez a ciklus a bérből és fizetésből élők megbecsüléséről szól.

A munkáltató a reménytelennek látszó kimenetel ellenére tehát fellebbezett a 2017. januári ítélet kézhezvételét követően a per megfordítása, illetve időhúzás hasznosságában reménykedve.

A II. fokon eljárt Debreceni Törvényszék azonban nem volt partner az időhúzásban és szinte a fellebbezés illetve a munkavállaló érdekében benyújtott fellebbezési ellenkérelem kézhezvételét követően rövidre zárta jogerős ítéletével a munkáltató próbálkozását 2017. április 6-án.

A II. fokon eljárt bíróság gyorsan meghozta a megalapozott, vitathatatlanul jogszerű  I. fokú ítéletet helybenhagyó jogerős ítéletét , további 5 890 forint perköltség megfizetésére is kötelezve a munkáltatót.

Továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a rendőrség – látva a számos tárgyban az ítéletet- nem hajlandó rendezni központilag a béreket a kialakult bírói gyakorlatnak megfelelően, hanem úgy gondolkodik, hogy amely munkavállaló perel, s képviseletet jól választva megnyeri a pert ( tegyük hozzá sok pervesztés is van, mivel több ügyvédi iroda nem a helyes jogi alapokra helyezkedve nyújtja be a keresetet ) az megkapja a jogos járandóságát, a többiek pedig úgy jártak, rajtuk spórol az állami költségvetés.

Mindezen okból kifolyólag bíztatunk eddig még nem pereskedő minden közalkalmazottat, hogy ne hagyja jogos járandóságát veszni, hiszen több százezres összeg mindenkinek hiányzik a családi büdzséből, ne ajándékozza az államnak azt az összeget, amiért megdolgozott, ami jár neki, hanem ha másként nem megy, hát bírósághoz fordulva szerezze meg elmaradt illetménykülönbözetét. A hozzánk fordulóknak örömmel segítünk.

  1. május

TMRSZ