- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Indiai szakszervezeti vezetők I. fokú ítéletéről

Az indiai Maruti-Suzuki gyár szakszervezeti vezetőivel szembeni eljárás miatt világszerte tiltakozó, és a bebörtönzött szakszervezeti vezetőkkel szolidaritást vállaló nyilatkozatok és demonstrációk nem értek véget.

A kiszabott ítéletekkel kapcsolatban elmondható, hogy többen életfogytiglani börtönbüntetést kaptak úgy, hogy az eljárás alatt bizonyosságot nyert, a vád alá helyezett szakszervezeti vezetőknek nincs köze a gyárban keletkezett tűzvészben elhunyt személy halálához.

A tiltakozások folytatódni fognak, hiszen a védelem az indiai legfelsőbb bírói fórumhoz fordult. A magyarországi szervező, Somi Judit tájékoztatása szerint példa nélküli nemzetközi és hazai összefogás valósult meg. A per során egyetlen indiai munkavállaló sem tanúskodott a bebörtönzött szakszervezeti vezetők ellen, mindössze a gyár funkcionáriusai álltak a vádat képviselők mellé.

A TMRSZ figyelemmel kíséri és a tőle telhető támogatást megadja a tiltakozóknak továbbra is.

Közzétesszük az ügyben a Magyarországi szervezők levelét azzal a célzattal, hogy az országokon átívelő szolidaritásra mindenűtt, így Magyarországon is nagy szükség van.

„Tisztelt Barátaink !

Mindnyájan aláírtátok közös tiltakozó levelünket, amelyet az indiai kormánynak szántunk budapesti nagykövetségén keresztül, melyben  nemzetközi szolidaritàst vállaltatok a Suzuki-Maruti dolgozóival.

A nemzetközi szolidaritási akcióban a következő országok számos szakszervezete és munkásaktívái vettek vészt (hosszadalmas lenne mindet név szerint felsorolni):

1./      Afganisztán,

2./      Ausztria,

3./      Banglades,

4./      Belorusszia,

5./      Benin,

6./      Bolivia,

7./      Brazília,

8./      Franciaország,

9./      Németország,

10./    Nagy-Britannia,

11./    Görögország,

12./    Haiti,

13./    Hongkong,

14./    Írország,

15./    Olaszország,

16./    Magyarország

17./    Mauritius,

18./    Mexikó,

19./    Románia,

20./    Oroszország,

21./    Szenegál,

22./    Dél-Afrika,

23./    Sri Lanka,

24./    Svájc,

25./    Ukrajna,

26./    USA,

27./    Zimbabwe

Név szerint köszönetet mondunk Magyarországon azon szervezeteknek és személyeknek, akik mertek szolidaritást vállalni, így a:

1./      Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének,

2./      Hivatàsos Tűzoltók Független Szakszervezetének,

3./      SZEF-nek,

4./      KMDSZ – szakszervezetek

5./       és 35 egyénileg – tàrsadalmi és politikai szervezetek képviselôi és politikai/szakszervezeti aktivistàinak

A 2017. 03.18-án első fokon született ítélet szerint 13-an életfogytiglant kaptak, közülük 11-en szakszervezeti vezetők, négy fő esetében 5 év börtönbüntetést kapott.

Ez azt jelenti, hogy a harcot folytatni kell. Mi, a Szervezők a Baloldalért  szélesebb szakszervezeti támogatással újabb tüntetést tartunk az indiai nagykövetség előtt ápr. 4-én 12 órakor. Azért is, mert nálunk, Magyarországon a munkáltatók és kormány szintén lábbal tapossák a dolgozók jogait rútul beavatkozva a szakszervezeti belügyekbe. Reméljük, hogy továbbra is számíthatunk Rátok.

Üdvözlettel :

Somi Judit

Magyarországi szervező

PS: Rebecca John ügyvéd, aki védi az indiai Maruti-Suzuki-ügyben a munkásokat :

«Amiatt, hogy 13 dolgozót gyilkosságban mondták ki bűnösnek, a Legfelsőbb Bírósághoz fordulunk fellebbezéssel. Semmilyen komoly bizonyíték nincs egyikőjük ellen sem. Az eljárás lefolytatása színjáték volt.

A szekély, aki sajnos elhunyt az incidens nyomán, az üzemet részben elpusztító tűzvészben égési sérüléseket szerzett és a füstben megfulladt.

Közvetlen kapcsolatot nem lehet teremteni halála és az elítélt személyek között.

A vád sok tanút idézett be, de nem volt képes az üzem munkásai közül egyetlen tanúságtételt sem produkálni. Egyetlenegyet sem, még olyanét sem, aki nem vett részt a mozgalomban, egyszerűen csak a helyszínen volt az adott időpontban. Közülük sem tanúskodott senki a vád javára, azt csak az üzemi káderek tették».

Előzmény:

https://tmrsz.hu/2017/02/28/ma-a-szolidaritas-a-legerosebb-fegyver/