A szólásszabadság margójára

 „Igazságot hirdetni, vagy hasznos dolgokat javasolni az embereknek, biztos módja annak, hogy üldözzenek minket.” Voltaire

Az imént idézett voltairei szavak sajnos, így közel három évszázad elteltével is igaznak bizonyulhatnak.

Az elmúlt hónapban a fél világ felkapta a fejét, amikor Peter Springare, egy svéd rendőrkolléga , egy örebroi leendő nyugdíjas rendőr,  több évtizedes rendőri munka tapasztalatával a háta mögött a világhálón egy posztot tett közzé, amelyben az elmúlt heti munkájáról számolt be.

A beszámolója lényege itt olvasható:
https://ripost.hu/cikk-migransok-buntenyek-svedorszag-rendor

http://alfahir.hu/2017/02/06/svedorszag_bevandorlas_eroszak

http://lovasistvan.hu/2017/02/08/kitalalt-a-masodik-sved-rendor-a-migransbunozesrol/

A rendőrkolléga ellen – aki egyfajta igazságot mondott ki –, elöljárói és a svéd ügyészség már vizsgálatot is indítottak és a TMRSZ esetében már megismert boszorkányüldözés szenvedő alanya lett.

Az örebroi rendőrkapitány hivatalos álláspontja Peter Springare „bűncselekményével” kapcsolatban, hogy „sok minden elmondható, de nem minden”.

Európa szerte megosztotta a közvéleményt a svéd rendőr szókimondása, de rendőrszakszervezetként tudjuk, és valljuk, hogy az igazság kimondása nem lehet bűn. Ez sajnos ma Magyarországon sem mindig érvényesül. Jól tudjuk ezt az ellenünk folytatott koncepciós törvénytelenségeket is megtapasztalva.

A véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása – mely nálunk sem ismeretlen bizonyos foglalkozások esetében –  aránytalanul csorbítja a munkavállaló alapjogait, ezért tartottuk fontosnak , hogy a Csehországból indult demonstrációs és szolidaritási kezdeményezéshez – amelyet Petra Anaconda Lhotáková cseh rendőrszakszervezeti tisztségviselő indított – a magunk módján petíció megfogalmazásával csatlakozzunk, kifejezve szolidaritásunkat a meghurcolt és bűnvádi eljárás alá került rendőrkolléga mellett.

Magyarul itt tölthető le szolidaritási nyilatkozatunk:

Angolul itt tölthető le szolidaritási nyilatkozatunk

Solidarity statement in English HERE

Csehországban a rendezvény szervezője az alábbikat küldte a TMRSZ-nek, köszönetüket kifejezve:

„Üdvözlet Magyarországra!

Nagyra értékeljük a támogatásukat, melyet svéd rendőrkollégánk, Peter Springare támogatására szerveztünk 2017. március 3-án, Prágában a Pohořelec 26., Praha 1. szám alatt, a svéd nagykövetség közelében.
A demonstráción mintegy 50 ember volt jelen, békésen zajlott le, azonban kiemelt figyelemmel kísérte a rendőrség, a média, illetve online módon a facebookon elérhető volt és elérhető.
A demonstráció során előadtuk álláspontunkat – különösen a véleménynyilvánítás szabadságával összefüggésben, de nem csak a rendőröket megillető véleménynyilvánítás szabadságáról, hanem az adófizető állampolgárokat illetően is, szembe állítva a politikai korrektséggel.
Ezen túlmenően hangsúlyoztuk a rendőrök további jogainak korlátozását a Cseh Köztársaságban, illetve ismertettük a levelünk tartalmát, melyet a tüntetést követően küldtünk el a svéd belügyminiszternek.
Catherine Janouch, elismert cseh-svéd író, aki figyelemmel kíséri a Peter Springare mellett  tartott tüntetéseket, nagyon elégedett volt a demonstrációnkkal.
További támogatást is felolvastunk, amely írásos változata elment a megadott címre is.

Az igazság az, hogy mi voltunk az első ország, amely nyilvánosan kifejezte támogatását. Ismét nagyon köszönöm a támogatásukat,…

szervezők,
Petra Lhotáková”

Álláspontunk szerint senkit nem lehet azért meghurcolni, tisztességét kétségbe vonni, mert véleményt nyilvánít.

  1. március 21.

TMRSZ