Jogerős ítéletek ellenére továbbra sem rendezik a közalkalmazottak bérét

Inkább bíróságra járnak a rendvédelmi munkáltatók

Mint arról korábban már tájékoztatást adtunk, a TMRSZ hat BRFK-s munkavállaló közalkalmazottja ügyében is perre ment a munkáltató következetes „jogértelmezésének” jogsértő jellege és a munkavállalók zsebéből kivett súlyos százezrek visszaszerzése érdekében.

Az I. fokú bíróság ennek megfelelően tagjaink részére elmaradt illetmény jogcímén 1.535.900,-Ft és kamatai megfizetésére kötelezte a BRFK-t, illetve 50.000,-Ft perköltséget is kirótt. https://tmrsz.hu/2017/01/18/jogeros-pernyeres-a-brfk-kozalkalmazottainak/

A BRFK fellebbezése nyomán a II. fokon eljárt Fővárosi Törvényszék az I. fokon eljárt bíróság döntését helyben hagyta és további 30 ezer forint perköltség terhet rótt ki a pervesztes munkáltatóra.

Mivel ebben a perben csak 2015-ig kértük az illetménykülönbözetet, így az azt követő időszakra a kereset benyújtása már folyamatban van, mivel a munkáltató a jogerős döntés ellenére sem rendezi a követő időszakra vonatkozó bért önként.

A TMRSZ évek óta úttörő munkát végezve kitaposta dolgozók tömegeinek érdekéért küzdve és azóta is következetesen képviselve  – kezdetben egyedüli szakszervezetként, de ma már mások által is „felkaroltan” -, a jogsértő munkáltatói trükközés által visszatartott pénzek kiperelését.

A BRFK – és itt az egész rendőrségi gazdasági és jogi vezetést fel lehetne sorolni – következetesen és csökönyösen ragaszkodik már régóta tarthatatlanná vált jogi álláspontjához és ennek során perek sokaságában akadályozza, hogy a munkavállalók jogos járandóságukhoz hozzájussanak. Az ORFK „bátorítása”, miszerint Magyarországon nincs precedensjog és minden munkavállalónak perre kell mennie, már régóta álláspont, amelyet már éppen ideje volna felülvizsgálnia a munkáltatónak.

Természetesen ennek során – ha ez megtörténik, akár a rendvédelmi kar, akár más szakszervezetek dicsőítését is – el lehet majd mondani, hogy mennyire lelkesen is harcolták ki azt, hogy ne kelljen pereskedniük a dolgozóknak a pénzükért.

Ezek a dolgozók éppen olyan jól fogják tudni egy ilyen kommunikáció után, mint a TMRSZ, hogy valójában ki is volt az, aki áttörte a ma már csak romokra emlékeztető munkáltatói állásokat ebben a kérdéskörben. A BRFK pedig addig is csak pereskedjen, küldje küzdeni a jogászait

Az ORFK álláspontja – ismereteink szerint – , hogy csak az kaphatja meg a garantált bérminimumból következő jogos járandóságát, akinek a bíróság azt megítéli. Mivel központi rendezés a közeljövőben nem lesz, így bátorítunk még minden pereskedésen gondolkodó közalkalmazottat ( mindegy milyen munkakört tölt be ), hogy vegye fel szakszervezetünkkel a kapcsolatot, s merje kérni jogos járandóságát még akkor is, ha perelni kell. ( Nem kell tartani a bíróságra járástól, hiszen a bíróságok 95%-a meg sem idézi a közalkalmazottakat, hiszen jogkérdésről van szó. A jogi képviselő jár tárgyalásra, intézi a beadványokat, s jelzi, ha ítélet született. )

Javasoljuk: néhány százezer forinttól ne hagyja magát senki megfosztani. Jól jön minden forint a családi kasszába!

Továbbra is várjuk a közalkalmazottak jelentkezését!

  1. február 14.

TMRSZ