Egyre rosszabb a határon

Továbbra is súlyos problémák a határon szolgáló rendőreink munkavégzésének biztosítása területén!!!

A szakszervezet honlapján 2016. május 25. napján (tmrsz.hu/2016/05/02/tmrsz-kuzdelme-a-hatarszakaszon-szolgalatot-teljesitok-tisztesseges-munkafelteteleinek-biztositasaert-is/) és 2016. szeptember 21. napján (tmrsz.hu/2016/09/21/tmrsz-ellenorzes-magasfigyelo-muveleti-terulet/#comments) is tájékoztatta tagjait a határon eszközölt munkahelyi ellenőrzés során tapasztaltakról.

A TMRSZ-hez eljutott információk alapján több esetben a rendőrség vezetésénél, illetve minisztériumi szintek felé is igyekezett megfogalmazni azokat a jelzéseket, amelyek felmerültek a határon szolgáló rendőreink minősíthetetlen szállásairól és étkeztetéséről, munkafeltételeiről.

Az alábbi problémák, észrevételek és jelzések jutottak el – a teljesség igénye nélkül – a TMRSZ-hez:

  1. A civil szervezetek által juttatott adományokból a végrehajtói állomány egy része jelezte, hogy hosszú idők óta semmit nem lát. A Zsaruellátó nevű facebook csoport folyamatosan tájékoztatást ad arról, mikor milyen civil segélyadományokat juttattak el a rendőrség részére. Többen jelezték, hogy a facebook-ról értesültek csupán arról, hogy éppen élelmiszert, mikuláscsomagokat, stb. kaptak a határon szolgálók, de ők ebből ezideig egyetlen alkalommal sem részesültek.
  2. Információink szerint darabonként mintegy 600 ezer forintért olyan „mafi”-ket (magasleseket) építettek, amelyeken nincs külön szél, hideg ellen védelmet nyújtó, kitekintővel ellátott zárt rész, és nincs külön sétáló része. A mínusz 20 fokban az állomány ilyen magasleseken kénytelen a szolgálatot teljesíteni, mely álláspontunk szerint embertelen körülménynek minősül.
  3. Az észrevételek között felmerült egy szegedi szálláshely, ahol portaszolgálat nem volt, így a határról érkező kimerült rendőreinknek állandó jelleggel el kellett hoznia a kulcsot, így aki előbb érkezett vissza a szálláshelyre, akár órákat is állhatott a mínusz 5-15 fokban. A szobák kicsik voltak és alkalmatlanok az elszállásolásra, pl. volt olyan szoba, ahol 4 ember volt elhelyezve, egy szekrénnyel. Az építmény kétszintes volt, az egyik szinten kb. 30 ember volt elszállásolva, akikre mindösszesen négy zuhany és kettő WC jutott. A toalett papír a leggyengébb minőségű volt, bár az esetek többségében nem is volt.
  4. A meleg-étkeztetéssel összefüggésben szintén egy szegedi étteremmel kapcsolatban merültek fel kifogások, ahol a rendőrökkel úgy bántak, mint a kutyákkal. Volt, hogy nem engedték az étteremben való étkezésüket, hanem kiültették őket az előtérbe a ruhafogasok és a toalettek mellé, kopott fa asztalokhoz, melyek inkább megfeleltek dohányzóasztalnak, mint ebédlőasztalnak. Az étel silány, kis mennyiségű és egysíkú. Az étterem telítettsége esetén nem fogadta a rendőröket, akik ilyenkor kénytelenek voltak átmenni egy kis utcában lévő, rendkívül rossz állapotban lévő épületbe, ahol az étel szintén borzalmas volt, a helyszín pedig visszataszító, mintha egy hajléktalan melegedőbe érkeztek volna a penészes falak közé.
  5. Többen jelezték, hogy a hideg-étkeztetést biztosító – tudomásunk szerint új ellátó társaság – a legsilányabb termékeket biztosítja csupán; a zsemle szikkadt, morzsolódik, a legolcsóbb fajtából való; szendvicseket nem készítenek, holott a legtöbb rendőr a határon nem tud egy asztalhoz leülni, nincs egy kése, amivel megkenje a zsemlét. Sokan gyalogosok, nincs asztal, nincs lámpa, legfeljebb a zseblámpájuk, azt sem látják, mit esznek. A meleg-étkeztetéshez hasonlóan a hideg-élelem is rossz minőségű, rendkívül egysíkú, számos alkalommal ehetetlen.
  6. Számos jelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a határon szolgálók esetében teljességgel kiszámíthatatlan, hogy a túlórákat, azok ellentételezését – szabadidőben, vagy pénzben megváltva – miként rendezi a munkáltató.
  7. Több észrevétel vonatkozott arra, hogy ha az állomány valamely tagja nem tudja megoldani a hazautazást és kéri, hogy reggelig lehessen szolgálatban, akkor többségében a laktanyában való alvást javasolják számára, ami nem minősülhet pihenőidőnek.
  8. A határon szolgálók jelezték, hogy amikor két szolgálat között éppen lenn tartózkodik otthonától több száz kilométerre, akkor havonta a munkáltató egy, vagy két éves fizetett szabadságot „ír ki”, mondván, az éves szabadság egy bizonyos részével a munkáltató rendelkezik, abba nincs beleszólása a határvédőnek, hogy azt részére mikorra írja ki a munkáltató.
  9. A határátkelőhelyeken létesített ellenőrző kabinokban az áthaladó gépjárműforgalom füstje és mérgező gázfelhői összegyülemlenek és károsítják az állomány egészségét akár rövid távon is, de hosszú távon mindenképpen. A munkáltató azonban ezidáig ezen probléma megoldása érdekében még nem tett semmit.

A TMRSZ jogszerű eszközök igénybevételével tájékoztatta az illetékeseket, hogy a kialakult helyzet megoldásában segítséget nyújtson az állomány részére.

TMRSZ

Ágy, amiről lelóg az ember lába, mert csak gyerek méretűt tudtak a kollégának adni, aki 181 cm magas
Szendvics, ami nem szendvics
Meleg étel, amiben a hús csak megmutatja magát, volt akinek az sem volt benne. Az már szinte lényegtelen is, hogy ezt megelőzően ugyan ez a lecsós alap volt 2 alkalommal is.
Láthatatlan calóriák
Kolbászvégek mindenkinek
Zsömle, kolbász