Még mindig a sugár – és röntgenkapuk és a kipufogógáz …

 „ Minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez.” ( Alaptörvény XVII.cikk ( 3 )

 

A TMRSZ folyamatosan ad tájékoztatást a honlapján keresztül az Országos Rendőr-főkapitánysággal 2016. áprilisa óta folyó tájékoztatáskérésről a sugár- és röntgenkapuk, kipufogógázok, illetve egyéb egészségkárosító tényezők kapcsán feltett kérdéseinkre adott válaszok tekintetében.

Lassan egy éve folyik a folyamatos levélváltás, de aki követi az e témában közzétett tájékoztatásainkat az jól láthatja, hogy az eredetileg feltett kérdéseinkre a válaszadás még mindig nem teljeskörű, bár egyre több információt, mérési eredményt, dokumentumot kapunk meg állhatatos érdeklődésünkből kifolyólag.

A válaszok el nem fogadása – azok hiányosságai okán –, s a kérdések ismétlése, újak megfogalmazása nem „kekeckedés”, hanem a téma komolyságára való tekintettel szükséges problémákra való rávilágítás, hiszen az egészség mindannyiunk pótolhatatlan kincse. A munkavállalók egészségének védelme pedig a munkáltató kötelezettsége, az egészséges és biztonságos munkafeltételek közti munkavégzés pedig a dolgozók Alaptörvényben biztosított alapvető joga.

Különösen igaz ez az olyan munkahelyekre, mint a tájékoztatáskérésünkben kiemelten szereplő határátkelőhelyek, amelyekre még  Belügyminiszter Úr munkavédelmi rendelete (  70/2011.BMr. ) is külön hangsúlyt fektet, mivel ezen helyeken „a veszélyforrás hatásait kollektív védelemmel, vagy egyéni védőeszköz használatával nem lehet kiküszöbölni,… ott az egyéni védőeszközök használatával egyidejűleg, szervezési intézkedésekkel kell biztosítani az egészséget károsító kockázati tényezők, így különösen zaj-, rezgés-, por- és vegyi ártalom, sugárzás veszélyes határérték alá szorítását”.

Tagjaink védelme érdekében – szokásainkhoz híven – nem hagyjuk magunkat lerázni, amíg a témában teljeskörű tájékoztatást nem kapunk, hiszen így ráirányítjuk a figyelmet az esetleges hiányosságokra, problémákra, kérve azok kiküszöbölése érdekében a mielőbbi intézkedéseket.

Legutóbbi ORFK-tól a témában érkezett tájékoztató, s az erre elküldött válaszunk itt olvasható.

TMRSZ

Előzmények :

https://tmrsz.hu/2016/11/07/a-gondatlan-veszelyeztetesen-tulmutat-az-orfk-hozzaallasa/

http://tmrsz.hu/2016/10/20/ujabb-semmitmondo-kozles/

http://tmrsz.hu/2016/09/28/csongrad-megye-roszke-eloljaroi-gondoskodas-hianya/

http://tmrsz.hu/2016/09/27/tovabbra-is-aldatlan-allapotok-a-hazank-hatarait-vedo-kollegaink-elhelyezesenel-munkavegzesenel/

http://tmrsz.hu/2016/04/04/munkavedelmi-szemle/