Munkáltató szerint a munkavállalók munkafeltételei rendben vannak

Egyébként is az titkos műveleti terület

magasles-hatarnalA Határon a 2016.09.13-i munkahelyi ellenőrzés előzetesében hírt adtunk arról, hogy az Országos Rendőr-főkapitányhoz fordultunk intézkedését, valamint tájékoztatását kérve a balesetveszélyes magasfigyelőkről, mivel egyik kollégánk előző nap leesett, összetörte magát és haza is küldték.  

A helyszínre azért nem vittek ki bennünket a Készenléti Rendőrség munkaügyi ellenőrével, mivel a helyszínen lévő rendőri vezetők azt állították, hogy az ORFK-ról azt közölte Balázs László r.ezredes határrendészeti főosztályvezető,hogy az műveleti terület és oda nem mehetünk ki.

Arra a kérdésre, hogy mikor és milyen számon lett elrendelve, a terület műveleti területté nyilvánítása nem kívántak válaszolni, ahogy arra sem, hogy a TMRSZ tisztségviselői munkahelyi ellenőrzés, helyszín-bejárás okán miért nem mehetnek oda.

Mindezek alapján kértük az Országos Rendőr-főkapitányság Vezetőjét, hogy az általunk felvetett problémákra a válaszokat megadni és azokkal kapcsolatban a szükséges intézkedését megtenni szíveskedjen.

Kértük a Főkapitány Urat, hogy szíveskedjen megküldeni azt a határozatot, mely arra vonatkozik, hogy az általunk megtekinteni kért terület műveleti terület, és onnan még a munkavállalók érdekképviselői is ki vannak tiltva!

Megkeresésünkre adott válaszában az ORFK a következőket közölte:

  • A magasfigyelőket a BV Holding Kft azaz a Büntetés-végrehajtásiGazdasági Társaságok Vállalatcsoportja– készítette és a karbantartásukról is a kft. gondoskodik. Feladataikról az alábbi linkeken tudható meg több minden  http://www.bvholdingkft.hu/rolunk/  

http://www.bvholdingkft.hu/wp-content/uploads/2015/03/Legf%C5%91bb-szerv-hat%C3%A1rozata.pdf,

  • Közölték, hogy a baleset az „időjárási körülmények következtében beállt külső tényezők (nedves lépcső)”, valamint a kolléga figyelmetlensége miatt következett be. A TMRSZ-nek nem küldték meg a baleseti jegyzőkönyvet.
  • Közölték, hogy a jövőben is lehetővé teszik a szakszervezetünknek az illetékes munkabiztonsági felügyelővel történő munkáltatói ellenőrzéseknél a megfigyelést. A jogszabály az előzetes értesítést kötelezővé teszi, ezt valahogy elfelejtették megemlíteni.
  • A kért határozatra, hogy a megjelölt terület műveleti terület nem válaszoltak, határozatot sem küldtek.

A TMRSZ Magyarország miniszterelnökének dr. Orbán Viktor nyilatkozatára hívná fel a rendőrség vezetőinek figyelmét. Idézzük:

ma már elég komoly ahhoz, hogy ugyanazt az eszközparkot és figyelmet tudja ígérni és adni katonáinak, rendőreinek és a terrorelhárítási bevetésen részt vevőknek, mint bármelyik fejlett nyugat-európai állam

link: http://www.origo.hu/itthon/20161006-a-miniszterelnok-biztositotta-a-tek-eseket-arrol-hogy-szamithatnak-a-kormanyra.html

A magasfigyelőn bekövetkezett baleset – melyet a „nedves időjárás” okozott az ORFK szerint – , illetve a magasfigyelők tákolmányos állapota arra enged következtetni, hogy ez a kérdéskör sem megoldott munkabiztonsági szempontból, ugyanúgy, mint a korábbiakban jelzett elhelyezési körletek meg nem felelőssége a határon, holott a megfelelő, biztonságos munkavégzési és elhelyezési körülményeket a munkáltatónak kell biztosítania.  Ugyanis ha a szakszervezet előtt nem lett volna titkolnivalójuk nem közöltetik velünk, hogy a baleset helyszíne  műveleti terület. Elvárható a BV-ben dolgozó, kizsákmányolt – nagyon sokszor ártatlanul elítélt – fogvatartottaktól, hogy teljesen biztonságos magasfigyelőket, egyéb dolgokat készítsenek pont a rendőröknek? Nem szürreális ez kicsit? A Miniszterelnök Úr nyilatkozata és a valós helyzet közötti eltérést nem kellene észrevenniük az illetékeseknek? Vagy ez így jó, csak a fejlett nyugat-európai államok nem tudnak követni minket?

ORFK válasza itt tölthető le

TMRSZ

Előzmény:

http://tmrsz.hu/2016/09/21/tmrsz-ellenorzes-magasfigyelo-muveleti-terulet/