- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

TMRSZ ellenőrzés – magasfigyelő – műveleti terület

Határon 

a 2016.09.13-i munkahelyi ellenőrzés előzetese

Hírt adtunk arról, hogy a szakszervezetünk újra ellenőrzést tart.  http://tmrsz.hu/2016/07/21/ujra-a-deli-hatarszakaszra-tart-a-tmrsz/

2016.09.13-án munkahelyi ellenőrzésen vettünk részt a Készenléti Rendőrség munkavédelmi előadójával, erre vonatkozóan úgy a Készenléti Rendőrség parancsnokától, mint az Országos Rendőr-főkaptányságtól engedéllyel rendelkeztünk. Az ellenőrzésen a főtitkár és két tisztségviselő vett részt.

A munkahelyi ellenőrzés részletes tapasztalatairól későbbiekben adunk tájékoztatást.

Ugyanakkor fontosnak tarjuk előzetesen  közé tenni azt, hogy az Országos Rendőr-főkapitányhoz fordultunk intézkedését, valamint tájékoztatását kérve.

hatar_magaslesTörtént ugyanis, hogy az ellenőrzés során a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól kértünk segítséget a Készenléti Rendőrség munkavédelmi felügyelőjével együtt a Röszke határátkelőhely ellenőrzését követően a közelben lévő egyik szektor magasfigyelőjét is munkavédelmi szempontból megtekinthessük, mivel a helyszínen lévő kollégák jelezték, hogy a megépített magasfigyelők balesetveszélyesek, ugyanis az akácból készült szerkezetek nincs lekezelve, nyers fából készültek és a folyamatos száradás következtében nem mondhatók stabilaknak. Olyan jelzés is érkezett, hogy adott szektorban a magasfigyelő előlapja kiborult és úgy szögelték fel a rendőrök 3-4 nap múlva.

Továbbá azt a jelzést kaptuk, hogy a balesetveszélyes magasfigyelőről egyik kollégánk előző nap leesett, összetörte magát és haza is küldték, intézkedés nem történt ügyében.

A Csongrád megyei főkapitányságtól, dr Révész Szabolcs r.alezredes előbb segítséget ígért, majd a Röszkei határátkelőhelyen történt ellenőrzésünkkor azt közölte velünk, hogy nem rendelkezünk Országos Rendőrfőkapitánytól származó engedéllyel, és mivel az műveleti terület, oda szakszervezeti vezetőként sem lehet menni.

Ezt követően a főtitkár megkísérelte az Országos Rendőr-főkapitányságon Dr. Pozsgai Zsolt r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettest felhívni, de nem járt sikerrel, viszont a szakszervezet nem kívánt a helyszínen konfrontálódni, esetleges provokációnak elejét véve pillanatnyilag nem erőltettük tovább a megtekintést.

A tettrekész szakszervezet vezetője másnap , 2016.09.14-én dr Révész Szabolcs r.alezredest ismét felhívta, aki előadását már módosította úgy, hogy nem tudta, hogy ORFK engedéllyel rendelkezünk, illetve közölte, hogy Skribanek Csaba Csongrád megyei vezető r. alezredes mondta neki, hogy nem mehetünk ki a műveleti területre.

Skribanek Csaba r. alezredest is megnyilatkoztattuk, aki azt közölte, hogy neki pedig Balázs László r.ezredes ORFK Határrendészeti Főosztályvezető adta ezt az információt.

Azon észrevételünkre, hogy a Készenléti Rendőrség vezetője sem tiltakozott, nekik csak annyi lett volna a feladatuk, hogy ehhez segítséget nyújtsanak, azt közölte, hogy miért nem mutattuk meg az írásos engedélyünket.

Arra a kérdésre Balázs László r. ezredes határrendészeti főosztályvezető, hogy mikor és milyen számon lett elrendelve, hogy műveleti területté nyilvánították a magasfigyelőt, nem kívánt válaszolni, és arra sem, hogy oda a TMRSZ tisztségviselői munkahelyi ellenőrzés, helyszínbejárás okán miért nem mehetnek.

Azt viszont örömmel nyugtáztuk, – már ennek is csak örülni lehet- hogy felszólalásunk eredményeképpen arról tájékoztattak a déli órákban, hogy a balesettel összefüggésben felvették a jegyzőkönyvet.

Viszont az aggodalommal tölt el bennünket, hogy csak azt követően történt intézkedés, hogy a TMRSZ felszólalt és intézkedést kért az ügyben , és az is, hogy megakadályozták a baleset helyszínének és környezetének a megtekintését, azaz azt, hogy a rendőr munkavállalók milyen körülmények között látják el feladataikat.

Mindezek alapján kértük a Főkapitány Urat, hogy az általunk felvetett problémákra a válaszokat megadni és azokkal kapcsolatban a szükséges intézkedését megtenni szíveskedjen.

Kértük a Főkapitány Urat, hogy szíveskedjen megküldeni azt a határozatot, mely arra vonatkozik, hogy az általunk megtekinteni kért  terület műveleti terület , és onnan még a munkavállalók érdekképviselői is kivannak tiltva!

A válasz megérkezte után tájékoztatást adunk!

TMRSZ