„Biztonságos Határ”

És a munkavégzés feltételei

A TMRSZ a Készenléti Rendőrség parancsnokához, dr. Balogh János r.vezérőrnagy urhoz fordult a migrációhoz kapcsolódó szolgálatteljesítések – „Biztonságos Határ” – kapcsán, mivel szakszervezetünkhöz sok-sok kérdés, észrevétel és nem utolsó sorban panasz érkezett az ott szolgálatot teljesítők köréből.

  • szolgálatot ellátók konkrét tájékoztatást sem kapnak arról, hogy tulajdonképpen mennyi ideig kell szolgálatot ellátniuk, vagy egy-egy állomány esetében előfordult, hogy az előzetesen bejelentett 4-5 nap ellenére már 9 napja nem térhettek haza és akkor, ott nem is tudták, hogy ez mikor is fog bekövetkezni…. A bizonytalanság pedig, mint tudjuk, igen rossz hatással van a munkavállalók és családjaik pszichés állapotára.
  • Nagy problémát jelent a rengeteg utaztatás is, mert, ahogy megtudtuk, a 12 órás szolgálat mellett több órát töltenek még egyenruhában, rendőrségi járműben ülve a kollégák, így még a napi 8 órás pihenőidő sem biztosított számukra a szolgálat és a készenlét között.
  • A szolgálatellátás során ugyancsak – ahogy, sajnos, már megszoktuk – problémák adódnak, jelenleg a legsürgetőbb, lévén meleg nyár van, hogy a határ menti járőrözéshez csak reggel tudnak ivóvizet vételezni a szolgálatot ellátók, és annak ki kell tartania, mert a nap folyamán utánpótlásra nincs lehetőség. Nem utolsó sorban, előfordult már az is, hogy a szolgálatellátást követően – technikai okokra hivatkozva – nem kapott az állomány ebédet.

biztonságos határ IA fentiek alapján kértük a Parancsnok urat a problémák kivizsgálására, és kértük, az előreláthatóan még hosszú ideig fennálló határvédelem okán, az együttműködését, támogatását is annak érdekében, hogy a kollégák problémáira a szakmai vezetés megoldást találjon, azaz a legoptimálisabb megoldás születhessen.

A július 13-ai megkeresésünkre megérkezett a válaszlevél, melyben arról kaptunk tájékoztatást, hogy a „Biztonságos Határ” műveleti terv végrehajtása céljából teljesít szolgálatot a rendőrség állománya az ország déli határszakaszán. A művelet megkezdése előtt az országos rendőrfőkapitány úr minimum két hétben határozta meg a feladat végrehajtását, időtartamát, és erről (is) részletes tájékoztatást kapott a feladatban részt vevő állomány, előzetesen. Mivel szükségessé vált a művelet időtartamának meghosszabbítása, ezért egy hosszútávon fenntartható, kiszámítható rendszer került kidolgozásra a szolgálatvezénylésekre, váltásokra, amiről valamennyi érintett szerv, és rajtuk keresztül az állomány információt kapott.

A magyar-szerb határon kihelyezett szolgálat keretében, heti váltásokban teljesítenek szolgálatot a kollégák, a váltások időpontjai és az egyes váltások összetétele előre ismertetve lett, vagyis az állomány számára előre tervezhető, kiszámítható megterhelést jelent.

Az általunk jelzett egyes problémákra adott tájékoztatást követően Parancsnok Úr a bizakodását fejezte ki, hogy az ideiglenes biztonsági határzár fejlesztési munkálatainak megkezdése hosszútávon elő fogja segíteni a feladatellátásba bevont állomány létszámának csökkentését, egyben hozzájárul a munkakörülmények javításához.

Mindezt, és az általunk felvetett problémákra adott egyes válaszokat a Készenléti Rendőrség levelében olvashatjátok, IDE kattintva, megkeresésünket pedig ITT.

Akinek további észrevétele, javaslata, avagy tapasztalata van, azt kérjük, hogy a tmrsz2004@gmail.com központi e-mail címre küldje meg.

TMRSZ