Akciópótlék kifizetés – B.A.Z. megye

pénz kifizetésA körzeti megbízotti beosztást betöltő tagjaink 1613 óra, illetve 2543 óra időtartamban láttak el meghatározott időben és meghatározott helyen – az országos és a megyei intézkedési tervek alapján – szolgálati feladatokat, és nem tudtak munkaidejük alatt egyéb olyan ügyekkel foglalkozni, amelyek végrehajtása a munkaköri leírásuk alapján szükséges lett volna. A fokozott ellenőrzések során nem a napi szokásos intézkedésüket, hanem alapos, részletes ellenőrzést, átvizsgálást, okmányok szokásosnál szélesebb körű, teljesebb ellenőrzését, más eszközök igénybevételét, gépjárművek teljes mértékű átvizsgálását hajtották végre, amelyekről jelentést kellett készíteniük, illetve adatokat kellett rögzíteniük.

Az általuk 2015. december 14., illetve 2016. február 8. napján előterjesztett szolgálati panaszok első és másodfokon is elutasításra kerültek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság által.

A tagjaink ügyében ezt követően – törvényes határidőn belül – meghatalmazásuk alapján kereseti kérelmekkel fordult a TMRSZ a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz.

A Bíróság az eljárása során a kereseteknek helyt adott.

A Bíróság álláspontja szerint, amennyiben a szolgálati tevékenység országos, illetve területi szintű, akkor az igénybevétel vagy a szolgálati feladat különlegességének vizsgálata nélkül jár az illetménypótlék. Az akciópótlék megállapítása során továbbá elegendő, ha a felperes az állományilletékes parancsnok által szolgálati feladat végrehajtása érdekében elrendelt országos vagy területi szintű akcióban vesz részt, nem további feltétel, hogy egyben a szolgálati feladat különleges is legyen.

A Bíróság ítéletében az egyik tagunknak bruttó 311.712.-Ft-ot (háromszáztizenegyezer-hétszáztizenkét) ítéltek meg 2014. április 1-től esedékes törvényes mértékű kamatokkal,

míg a másik tagunknak 2013. február l0-től 2015. június 30-ig terjedő időre bruttó 491.434.- (négyszázkilencvenegyezer-négyszázharmincnégy) forintot akció szolgálati pótlék címén a 2014. július 1-től esedékes törvényes mértékű kamatokkal együtt.

A Bíróság ítéletében 40.000 Ft perköltség megfizetését is megítélte.

Az ítélet jogerős!

TMRSZ