5000 kalória egyes helyeken nuku

 

reggeliBács -Kiskun megyében a határon szolgálatot teljesítőknek , akik a napi  12-13 órás gyalogos szolgálatukat kezdik meg adott helyen egységesen a képen látható reggelit szolgálták fel. Általában vaj, sajt, méz az alap reggelinél. Ebédre hideget adnak , bagettet. Estére meg meleg ételt kapnak a szolgálatot ellátók, mondjuk diós tésztát lekvárral. Az már luxus ha 2 db. virsli van reggelire. Akárhogy is számoljuk, a napi 5000 kalóriás élelmezés nem valósul meg, holott erről  – mármint arról, hogy a határon szolgálatot teljesítők napi háromszori étkezés keretében 5000 kalóriás élelmet kapnak  Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban az MTI-nek nyilatkozott, vagy dr. Pintér Sándor a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság ülésén ( 2015. szeptember 30-án ) is erről tájékoztatta a bizottságot, továbbá az ORFK is ezt állította a Rendvédelmi Érdekegyeztető Tanács ülésén. Ha a fenti példának hozott, ám valós étrendet vizsgáljuk, a kalóriaérték a felét sem éri el a hangoztatottnak. Hogy várják el így az erőnlétet? Hol kerül ez nyersanyagként az ORFK  gazdálkodási szabályzatában rögzített I/a norma szerinti ( reggeli: 300 Ft, ebéd : 600 Ft, vacsora : 300 Ft, éjszakai kiegészítő pótélelmezés: 300 Ft ) összegbe, ami a szabályozó szerint akár természetben, akár pénzben biztosítható.

 A belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos szolgálati viszonyban álló tagjai illetményének és egyéb juttatásainak megállapításáról, valamint a folyósítás szabályairól szóló 33/2015. (VI. 16.) BM rendelet a vonatkozó jogszabály, amire a Hszt. 169. § ( 2 ) bekezdése utal az átrendelés kapcsán járó juttatások esetében.
A BM rendelet 32. §-a rendelkezik a költségtérítésről, miszerint átrendelés esetén a belföldi kiküldetésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, mely szerint belföldi kiküldetés esetén útiköltség  , szállásköltség és napidíj állapítható meg. Ha nős, férjezett,családfenntartó az átrendelt személy, részére nem jár napidíj, helyette a rendelet 27-28. §-a szerinti különélési díj állapítandó meg ( összege a napidíjjal egyezik meg ). Nem jár szállásköltség, ha a szállást a rendvédelmi szerv biztosítja, nem jár napidíj, ha az átrendelés idején térítésmentes étkezést biztosít a munkáltató. A migrációs helyzetben az átrendelések esetén a munkáltató biztosítja a szállást és az étkezést, így a szabályozás szerint maximum az útiköltséget téríti a munkáltató ( 9 ft/km ).

Másik általános problémaként jelentkezik, hogy több esetben havonta átlag két hetet vannak a határon az átrendeltek, de mindenféle papír nélkül Csongrád megyébe is küldik őket, vagy a Balatonra is és a Velencei tóhoz is.

A szolgálati helytől való más munkahelyen történő munkavégzésnél a törvény szigorú szabályokat ír elő, mely a szakszervezetünket tájékoztató kollégák szerint esetükben nem valósul meg, azaz például átrendelésről parancsot soha nem kaptak, holott az átrendelés a szolgálati viszony módosítása.

A TMRSZ álláspontja az, hogy a rendőri vezetők hozzáállása szakszervezetünk általi problémás helyzetekre való figyelemfelhívásaival, jelzéseivel, intézkedés kéréseivel kapcsolatban erősen kifogásolható (együttműködési kötelezettség, tájékoztatás, stb.), mivel tapasztalataink szerint folyamatosan időhúzásra és az elterelésre építve a valós problémák megoldása helyett a  tények elfedésére törekednek. Mindezen ok miatt a tájékoztatásunkat a nyilvánosság elé tárjuk, és ezzel együtt további sürgős intézkedésre megküldjük az illetékesek felé.

TMRSZ