Táppénz – fegyelemsértés hiánya – Komárom-Esztergom megye

A TMRSZ képviselte a Komárom – Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság egyik rendőrkapitányságának állományában szolgálatot teljesítő tagunkat, mert ellene  fegyelemsértés megalapozott gyanúja miatt indítottak  fegyelmi eljárást.

shutterstock_128247605Indoka pedig az volt, hogy a tag egészségügyi szabadság ideje alatti  ellenőrzéséről készített jelentés alapján nem tett eleget az 57/2009. (X.30.) IRM-ÖM-PTNM együttes rendeletben előírt kötelezettségének, mivel az orvosi igazolását nem jutatta el haladéktalanul – azaz a kiírás időpontjában- az alapellátó rendőrorvoshoz.

Az eljárás alá vont nem ismerte el fegyelemsértés elkövetését, elmondta, hogy az alapellátó rendőrorvost telefonon tájékoztatta, hogy háziorvosa betegség miatt javasolta táppénzre vételét, felolvasta neki a háziorvos által írt igazolás tartalmát, melyre az alapellátó rendőrorvos úgy nyilatkozott, hogy felgyógyulása után vigye be az igazolást.

Az alapellátó rendőrorvos megerősítette az eljárás alá vont tag nyilatkozatát, miszerint azt mondta neki, hogy egészségi állapota miatt (lázas állapot, fekvőbetegség) eltekint személyes megjelenésétől, elegendő az igazolást utólag bevinnie.

A fegyelmi eljárás során megállapítást nyert, hogy az eljárás alá vont személy – amint egészségi állapota lehetővé tette – az orvosi igazolást eljuttatta az alapellátó orvoshoz, az alapellátó rendőrorvos egyeztetett, a betegség tényéről tudomással bírt.

A fegyelmi jogkört gyakorló rendőrkapitány ezen vizsgálat eredményeként pedig megállapította, hogy az eljárás alá vont személy terhére rótt cselekmény nem fegyelemsértés, ezért határozatával a fegyelmi eljárást fegyelemsértés hiányában megszüntette.

TMRSZ