- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Kötelességszegés szolgálatban – Pest megye

85291A TMRSZ képviselte tagunkat a Pest Megyei Rendőrkapitányság 2015-ben tett feljelentése alapján ellene indult büntetőeljárásban. A Központi Nyomozó Főügyészség megszűntette a nyomozást, egyidejűleg a gyanúsított tagot és két társát megrovásban részesítette, mivel a gyanúsítottak megvalósították a Btk. 438. § (1) bekezdésébe ütköző folytatólagosan elkövetett szolgálatban kötelességszegés vétségét.

Egy fogvatartott egy lepedőből tépett csíkkal felakasztotta magát a zárka ablakát elkerítő rácsra. Amikor a fogdaőrök ezt észlelték, a fogvatartottat levágták a lepedőcsíkról, ágyra fektették, majd légútjait szabaddá tették és megkezdték az újraélesztését, mely sikertelen volt.

Az eljárás során megállapítást nyert, hogy több órán keresztül 20 percenként nem hajtották végre a fogvatartottak ellenőrzését, megszegték a rendőrségi fogdák rendjéről szóló jogszabályban foglalt kötelességüket.

A Központi Nyomozó Főügyészség enyhítő körülményként vette figyelembe tagunk esetében, hogy az eset bekövetkezésekor először vezényelték fogdaőri szolgálatra, a szolgálatra vonatkozó ismereteit csak önképzés keretében sajátíthatta el a gyakorlati képzés hiánya miatt, valamint büntetlen előéletű és eddig fenyítve nem volt.

Az ügyészség az enyhítő körülmények és a cselekmény társadalomra való veszélyességének csekély foka miatt szükségtelennek tartotta a legenyhébb büntetés kiszabását-, illetve más intézkedés alkalmazását és a nyomozást megszüntette. A jogellenes cselekmény hatóság általi helytelenítésének kifejezéseként megrovásban részesítette tagunkat és felhívta arra, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől.

TMRSZ