- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Plusz 1 nap pótszabadság?!

TMRSZ tájékoztató az új Hszt. pótszabadság mértéke növekedésével kapcsolatos felvetett problematikájáról

plusz egyA TMRSZ ezúton tájékoztatja tagságát és az érintett állományt, hogy az új Hszt. 2015. július 1-jei hatályba lépésével a hivatásos állományt illető pótszabadság mértéke – a középfokú, vagy annál alacsonyabb végzettségű hivatásos állományú munkavállalókra tekintettel – 1 nap plusz pótszabadságot eredményezett a korábbi erre vonatkozó korlátozó rendelkezés elhagyásával.

Az új Hszt. a korábban elvont 1 nap plusz pótszabadságot ma már nem vonja el.

A TMRSZ-hez érkezett jelzések alapján levélben fordultunk az ORFK vezetőjéhez, hogy e vonatkozásban egyes megyei rendőr-főkapitányságokon nem egyértelmű annak megítélése, hogy 2015. tárgyévre ezt a plusz egy napot az érintett állomány részére biztosítani kell, amennyiben az eddig nem történt volna meg.

Van olyan főkapitányság, ahol a Hszt. által 2015. július 1-jétől járó plusz egy napot eddig nem ismerték el az érintett munkavállaló részére sem parancsban, sem a szabadság kiadásával, illetve nincs információnk arról hogy a hivatali időrendszeren túli egyéb időrendszerek vonatkozásában ezt a plusz 1 napot beszámították volna az éves szabadság meghatározásába az érintett munkavállalók vonatkozásában.

A helyzet megnyugtató rendezése érdekében a jelzett problémát mind az ORFK vezetőjének, mind az érintett rendőr-főkapitányság vezetőjének felvetettük, kérve, hogy a törvény által biztosított plusz 1 nap szabadság is kiadásra kerüljön. A megkeresések Békés megye és ORFK itt tölthetőek le

A válasz, vagy válaszok megérkezését követően arról a szükséges tájékoztatást a TMRSZ megadja, illetve ezúton hívja fel a figyelmét az érintett állománynak, hogy esetleges jogsérelem esetén forduljanak bizalommal a TMRSZ-hez jogos igényük érvényesítése érdekében.

Szekszárd, 2016. január 7.

TMRSZ