Egyenlő munkáért egyenlő bért!

 

Kormánytisztviselők hátrányos megkülönböztetése

diszkrimináció IFelröppent médiahírek szerint a kormánytisztviselők közül a járási hivatalokban és a kormányablakok dolgozói körében a jövő évben sor kerül az illetmények emelésére – illetményalapuk 2008 óta változatlan, vagyis béremelést azóta sem kaptak – de sajnálatos módon nem szólnak a hírek a többi kormánytisztviselőről, azaz a rendészet területén dolgozókról.

A hozzánk érkezett panaszos levelek után döntöttünk és az érintettek helyzetének rendezése érdekében az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjéhez, Papp Károly r.altábornagy úrhoz, és Pintér Sándor belügyminiszter úrhoz fordultunk.

Jeleztük, hogy szükséges lenne lépéseket tenni ez ügyben is és – természetesen – javaslattal éltünk mindkét megkeresett felé, mert tarthatatlan az egyenlőtlen bánásmód, a diszkrimináció, mellyel a Rendőrségen dolgozó kormánytisztviselők küzdenek.

2015.július 1-jével a hivatásos állományú dolgozók bére, és a rendvédelem területén dolgozó közalkalmazottak bére is – a rendvédelmi pótlék következtében – emelkedett, azonban a kormánytisztviselőké stagnál. Ennek viszont bérfeszültség a következménye, mert 1-1 kapitányságon belül a különböző jogviszonyban foglalkoztatott munkavállalók ugyanazon feladatokat, munkafolyamatokat látják el eltérő illetménnyel.

Ráadásul a diszkrimináció nem csak a bérezés tekintetében jelenik meg a rendvédelemisek között, hanem egyéb területeken is, mert például amíg a kormánytisztviselők és közalkalmazottak az általános szabályok szerint részesülnek – betegségük esetén – táppénzben, addig a hivatásos állományúak egészségügyi szabadságot kapnak.

Ugyanez a helyzet a „ruhapénz” esetében is, mely a hivatásos állományúaknak jár, a közalkalmazottak és kormánytisztviselők nem részesülnek benne.

A problémák megoldása érdekében mindenképp intézkedni szükséges, hiszen az uralkodó elv szerint egyenlő munkáért egyenlő bér jár, illetve törvény rendelkezik az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról is.

Főkapitány úrtól és Belügyminiszter úrtól kértük, tegyenek lépéseket a diszkriminatív helyzet megoldása érdekében, hogy – ha szükséges, akkor a Kormány felé intézett javaslattal, de mindenképpen – megoldódhasson a probléma.

A válaszokkal kapcsolatban tájékoztatni fogunk benneteket.

Megkereséseinket ITT és ITT olvashatjátok.

TMRSZ