- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Az ellenőrzés és a felelősség a munkavállalóé

áramütésAz Országos Rendőr-főkapitányság Hivatala megkereste szakszervezetünket A munkahelyi komfortérzetet növelő elektromos eszközök, berendezések és egyéb használati tárgyak műszaki megfelelőségének és használati biztonságának ellenőrzéséről szóló ORFK utasítás tervezetének módosítása kapcsán, véleményezés céljából.

A technikai jellegű észrevételeink mellett tájékoztattuk Főkapitány urat arról, hogy számunkra az egész Tervezetből sugárzik a hárítás, azaz, hogy a munkáltató a teljes felelősséget – egy esetleges balesetnél – a munkavállalóra kívánja terhelni.

Meglátásunk szerint ugyanis látens módon a munkavállalóra telepíti a munkáltató ellenőrzési kötelezettségét, és bizony ebben bújtatva ott a következmény is, vagyis, hogy a felelősség a munkavállalóé…. Csakhogy nem minden munkavállaló elektromos szakember!

Másrészt felesleges kiadásokat eredményezhet a norma, mivel kötelezővé teszi a használati útmutatót egy régebbi eszköz/berendezés (pl. régi vízforraló) esetén is, ami esetleg már nem beszerezhető, így marad az új eszköz/berendezés vásárlása.

Véleményezésünket teljes egészében olvashatod ITT.

TMRSZ