Célszerű szolgálati időkeret

szolgálati időkeretTovábbra is országosan egységesen lenne célszerű az irányadó szolgálati időkeretet meghatározni, a 2015. június 30-ig hatályos szabályozásnak megfelelően. A felvetés szakszervezeti részről fogalmazódott meg, a 10/2015. (VII.6.) ORFK utasítás soron kívüli módosításának kezdeményezésével egyidejűleg.

Az ORFK Hivatal azonban úgy foglalt állást, hogy a hivatásos állomány tagjainak szolgálatteljesítési idejéről és a szolgálati időrendszeréről szóló 10/2015. (VII.6.) ORFK utasítás 4. pontjában foglaltak módosítására nincs jogszabályi lehetőség.

A Jogi Főosztály álláspontja szerint a 31/2015. (VI.16.) BM rendelet értelmében a hivatásos állomány tagjának szolgálatteljesítési időrendszerét az állományilletékes parancsnok határozza meg és sem a Hszt, sem a végrehajtásáról szóló 154/2015. (VI.19.) Korm. rendelet nem biztosítja annak lehetőségét, hogy az alkalmazandó szolgálatteljesítési időkeretet az általános munkáltatói jogkört gyakorló állományilletékes parancsnok helyett más állapítsa meg.