- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

NEM NYILVÁNOS!!!

fej nélküli rendőrAz országos rendőrfőkapitány 11/2015. sz. utasítása szerint 2015. július 11-től a hivatásos állomány tagja az internetes felületen magánszemélyként történő megnyilvánulásakor vagy magánvéleménye kinyilvánításakor nem hozhatja nyilvánosságra, hogy rendőr.

A Hivatalos Értesítő megjelent utasításban az áll: rendőr az állományába tartozásának tényét, a beosztását, a rendfokozatát, valamint az állományba tartozásra utaló képet, kép- és hangfelvételt nem hozhat nyilvánosságra ( ebbe beletartozik, hogy  a regisztráláskor sem adhatja meg ezeket az adatokat, ha az így mások számára is megismerhető lesz) .

Szintén július 11-től hatályos a 12/2015. ORFK utasítás, ami a 20/2013. utasítást módosította. Az utasítás szerint a szolgálatban a tízezer forintot vagy ennek megfelelő összegű külföldi fizetőeszközt meghaladó készpénzt és készpénz-helyettesítő fizetési eszközt nem tarthat magánál, a szolgálatban magántulajdonú mobiltelefont nem tarthat magánál, kivéve, ha azt a szolgálati elöljáró engedélyezte ( engedélyt írásban, vagy  sürgős esetben szóban kell kérni ).

Ezen alapjogi korlátozások miatt szakszervezetünk tiltakozott már az új Hszt. tervezetével kapcsolatban is. Most, hogy hatályba lépett a törvény, illetve hozzá kapcsolódóan a témával kapcsolatos BM rendelet és ORFK utasítás az alapvető jogok biztosához fordulunk a rendelkezések Alaptörvénnyel ellentétessége okán, kérve a biztos vizsgálatát, intézkedését.

TMRSZ