- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Vissza a rendőrséghez

Nem számít milyen okból szűnt meg a szolgálati viszony!

kérdőjelKevés, de egymásnak ellentmondó információk keringenek a köztudatban a visszaszerelés lehetőségeivel kapcsolatban, ezért megkerestük az illetékeseket az Országos Rendőr-főkapitányságon, hogy az érdeklődőket hitelesen, a munkáltató állásfoglalásnak megfelelően tudjuk tájékoztatni ebben a kérdéskörben is.

Dr Gömbös Sándor r. dandártábornok úr arról tájékoztatott minket, hogy a visszavétel szempontjából nem releváns az, hogy korábban milyen okból szűnt meg a szolgálati viszony. Az előírt feltételeknek való megfelelés esetén a volt munkavállaló  – kérelmére – visszavehető a hivatásos állományúak soraiba.

A visszavételre vonatkozó szabályokról egyébként a 2015. évi XLII. törvény (33. § és 36-40. §-ok), valamint a 31/2015. (VI. 16.) BM rendelet 11. és 12. §-ai rendelkeznek.

Új elem a szabályozásban, hogy helyettesítésre határozott időre is történhet a visszavétel, ez azonban időben korlátozott, vagyis három évre történhet, amely kétszer további három-három évre meghosszabbítható.

Szintén új jogintézményként jelenik meg a tartalékos-nyilvántartás, mely a visszavétel megkönnyítését – is – szolgálja.

A visszavétellel kapcsolatban az alkalmazási feltételek ellenőrzésére, egyetértése esetén, a kérelemben megjelölt szervezeti egység állományilletékes parancsnoka intézkedik, ezt követően pedig a kérelmet javaslatával együtt felterjeszti a jogosult elöljáróhoz, vagy – hatásköre esetén – gondoskodik a visszavétel iránt.

A Hivatalvezetőtől érkezett tájékoztatást teljes egészében olvashatjátok ide kattintva.

További kérdés, észrevétel esetén, vagy panasz kapcsán keressetek minket bizalommal, hogy segíthessünk!

TMRSZ