A hűségpénzről

A hűségpénzt a nyugdíj megállapításakor figyelembe kell venni

hűségpénzA 2009. május és 2011. december 31. között kötött szerződésekben foglaltak szerint a „hűségpénznek” nevezett támogatást azok a hivatásos állományúak kaphatták, akik 25 év szolgálati viszony után vállalták, hogy további 5 évet, 30 év szolgálati viszony után pedig további 3 évet szolgálnak. Viszont a szolgálati nyugdíj összegének megállapításánál sorozatosan figyelmen kívül hagyásra került A hivatásos állomány tagjainak szolgálati időt elismerő támogatásáról szóló 17/2009 (VI.4.) IRM rendelet  alapján kifizetett havi 50.000 forint összegű jövedelem azon indoknál fogva, hogy az  nem illetmény és nem is illetmény jellegű juttatás.

A Kúria Mfv.III.10.456/2014/4. sz. döntésében megállapította, hogy a hivatásos állományú részére a „hűségpénz” kifizetése adóelőleg és járulékok levonásával történik, azaz járulékalapot képező jövedelemnek tekintendő, s mint ilyet a szolgálati nyugdíj összegének megállapítása során figyelembe kell venni. ( Bővebben : http://www.lb.hu/hu/sajto/hivatasos-allomanyu-reszere-husegpenz-kifizetese-adoeloleg-es-jarulekok-levonasaval-tortenik)

A döntés egyedi ügyben született, azaz nem fogják általánosan alkalmazni. Ha ilyen jellegű problémád van, keresd szakszervezetünket, segítünk.