Parlament előtt a munkavállalókat tovább lehetetlenítő Hszt. tervezet

parlamenti ülésA Belügyminisztérium 2015.03.09-én írásba foglaltan „nagyra értékeli”, hogy a szakszervezetek tárgyalni akarnak az Életpálya-modellről, majd a nagyra értékelés jeleként 2015.03.10-én a Belügyminisztérium beterjeszti a törvényjavaslatot.

Avagy a kormány elkezdte megvédeni a keményen dolgozó rendőrök érdekeit ….már tudjuk hogy ez mit jelent….

A Tettrekész Magyar Rendőrség szakszervezete az eddigi mindkét Hszt. tervezetet szakmai és érdekvédelmi tekintetben észrevételezte és erről tájékoztattuk is a TMRSZ elektronikus felületein tagjainkat. Mindkét tervezetet erősen bíráltuk és ezt indokolással ellátva meg is küldtük az illetékeseknek, mely véleményeinkben alternatív, és konstruktív javaslatokat is megfogalmaztunk annak érdekében , hogy egy olyan Életpálya-modellre épülő ágazati törvény kerüljön megalkotásra, amely vonzó alternatívát jelent minden jelenlegi, és jövőbeli rendőr számára.

A miniszterelnök az évértékelőjében szintén megígérte, hogy megvédi a keményen dolgozó munkából, bérből és fizetésből élő emberek érdekeit.

Javaslataink megfogalmazásával párhuzamosan érdekvédelmi tevékenységünk nem csupán az új Hszt. megalkotása körüli körülményeket tette szóvá, hanem a velünk szemben elkövetett provokációk és törvénytelenségek kapcsán körvonalazódó tevékenység folyományaként előidézett helyzetben saját magunkat is védeni igyekszünk.

A magunk védelme mellett azokra a körülményekre is folyamatosan igyekszünk felhívni a figyelmet, amely tartalmában azt jelenti, hogy a TMRSZ-nek meg kell küzdenie a magukat szakszervezeteknek tartó, de valójában – véleményünk szerint – az állami védernyő alatt létrehozott fedőszervezetekkel is.  

Meglátásunk szerint ezen „szakszervezetnek” nevezett szervezetek feladata, hogy fülként és szemként hangulatjelentéseket írjanak, fedésben látszólag a munkavállalók érdekét képviseljék, és   horribilis apanázst kapva  igyekezzenek elhitetni a munkavállalókkal, hogy ők is megvédik a keményen dolgozó bérből és fizetésből élő rendőrök, tűzoltók, katonáink szolgálati érdekeit.

Megkaptuk. Megvédik a továbbiakban az egyesek által ingyenélő kádárhuszároknak nevezettek  jogait. Lényegi változtatások, módosítások nem történtek a korábbi Hszt. tervezetek kapcsán megfogalmazottakhoz képest.

Az egyik szakszervezet által „javaslatként” megfogalmazott 30 év is belekerült a tervezetbe. Igaz, az eddigi jogszerzett időket már nem vették el jelenlegi formájában a tervezetben, de ismerjük a keményen dolgozók érdekeit megvédő egyéni képviselői javaslatok országában a részletes vita menetében a megszokott koreográfiát. Nagy valószínűséggel még tovább meg fogják védeni az érdekeit az ingyenélő kádárhuszároknak.

Benne maradt a tervezetben az ingyenmunka, mint robotra kötelezés joga.

Benne maradt, hogy szó nélkül bármelyik vezetőt le lehet váltani indokolás nélkül.

Belekerült – megmondtuk előre – a mobiltelefon „használatának” tilthatósága. Tehát magadnál tarthatod, de ha beszélsz rajta, akkor majd eldöntik, hogy törvénysértő vagy-e, esetleg, hogy mész-e emiatt börtönbe, mert telefonáltál. Kötelezettségszegés szolgálatban.

Belekerült, ez az egyik legszemléletesebb példája, hogy hogyan „védik meg” a keményen dolgozó rendőröket – a tervezet 61.§-a, amelyet úgy neveztek el: ideiglenes átrendelés -, amely a legvadabb víziókat teremtette meg a szemünk előtt. A többi rémséget is részletesen ki fogjuk fejteni a további tájékoztatóinkban, de „kedvcsinálónak” fűzzük tovább a jogalkotó elképzelés eme gyöngyszemét.

Magyarán, ez arról szól, hogy a keményen dolgozó rendőrnek a szolgálati feladatai ellátása mellett más szolgálati feladat is meghatározható évi 30 munkanap időtartamban, amely alapszinten 30 x 8 órát, összesen 240 munkaórát jelent éves szinten.

Ideiglenes átrendelés víziója : Kovács XVIII. őrmesternek nagy az igazságérzete, valahogy meg kellene őt szívatni, megalázni, hogy magától menjen innen el, mert a többi keményen dolgozó rendőrt meg kell tőle védeni. Túl kevés feljelentést hoz Kovács XVIII. őrmester. Találjunk ki valami emberes feladatot neki. És itt elindul a fantázia  mivel lehet új „szolgálati feladatot” meghatározni Kovács XVIII őrmesternek. Szigorúan napi egy óra időtartamban, amely figyelembe véve az éves 240 óra időkeretet, akár további elmés szolgálati feladatokkal is megnövelhető…mindaddig, amíg nem hoz szolgálatonként legalább 3 szabálysértési feljelentést, mert ezt várja el tőle népünk és kormányunk.

Mondjuk kezdetnek határozzuk meg neki napi egy óra időtartamban, hogy mossa fel a körlet padlóját, mert takarítóra nincs pénz, öntözze meg a folyosón a cserepes virágokat, és minden nap takarítsa ki a mosdóhelyiséget. Ezt egy óra alatt félkézzel is meg lehet csinálni. Amikor pedig éjszakai szolgálatban van, akkor írjuk elő neki, hogy pontban 07.30. órakor legyen a hivatalvezető szobájában frissen lefőzött kávé és friss vajas pirítós 3 személyre.

Kezdetnek ez jó lesz, amíg el nem kezd napi 3 szabálysértési feljelentést hozni. Persze ezt nem adjuk parancsba, főleg nem írásba, de tudni fogja Kovács XVIII őrmester, hogy ezeket az ideiglenes átrendelésben meghatározott feladatokat azért kapja,mert túl nagy a pofája, túl emberséges a sok útaon száguldó őrülttel szemben és már többször is látták, hogy a traffipaxot időnként meglökve az nem az ámokfutókat méri be, hanem a hangyákat rögzíti a földön.

Sok egyéb benne maradt a parlamenti vitára bocsátandó törvénytervezetben, amelyet folyamatosan vizsgálunk és szóvá fogunk tenni a következő napokban. Kísérjétek figyelemmel tájékoztatóinkat e körben.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2015.03.09-én „Érdekegyeztető” ülés megtartására is sor került a Rendőrségen belül, ahol beszéltek pályamatricáról, migrációs terhekről, rendőrtanulókról, kimutatásokról, statisztikáról, térfigyelőről, bérminimum környékén keresők arányáról, bűnmegelőzési előadókról, TIK-ről, személyes képmás védelméről, a RIK új beléptetési rendszeréről, gépjármű beszerzésekről, ruházati ellátásról, KIRA indulásáról, KGEI átszervezésről, államfői biztosítás tapasztalatairól, kötelező cascoról, közalkalmazotti átminősítésről, zalakarosi üdülésről SZÉP kártyával (ez már majdnem kirándulás), lakástámogatási statisztikáról,

BSZKI dolgozók jogállásáról, jutalmakról, címpótlékokról statisztikai alapon, korkedvezmény érvényesítéséről, KÉR rendszer bevezetéséről, és nem utolsósorban az érdekképviseleti tevékenység munkáltatói biztosításáról.

Vannak köztük fontos kérdések is, nem tagadom. De mindazok tükrében, hogy a BM-ben eközben hónuk alá csapták a HSZT törvénytervezetét és átvitték azt az Országgyűlés épületébe. Véleményünk szerint kicsit kutyakomédiának hat, hogy mindenről tárgyaltak a Rendőrség Érdekegyeztető Ülésén, de a Hszt.-vel kapcsolatos álláspontok, közös munkáltató munkavállalói álláspont kialakítására még csak kísérletet sem tettek. Csak más – egyébként nem tagadom hogy fontos, de a rendőrség alaptörvényének tükrében csak másodlagosnak tűnő – kérdésekről tárgyaltak.

A nagyok törvénytervezetet gyártanak, miközben megvédik a munkavállalókat és „nagyra értékelik” a szakszervezetek álláspontját… Mint amikor a gyerekek bábszínházast játszanak, miközben felettük ég a ház teteje. Semmit nem érzékelnek ennek a helyzetnek a tragikumából, ha pedig érzékelnek, akkor az még rosszabb, mert még csak szóvá sem teszik.

A RÉT munkáltatói oldalán lévők mukkanni sem mernek, mert a rendőrség egyik legnagyobb rákfenéje, azonnal lesújthat rájuk, hiszen indokolás nélkül azonnal elmozdíthatók a helyükről, vagy ami még rosszabb nekik is kitalálnak valami vicces, ideiglenes átrendelés nevezetű feladatot.

A parlament elé beterjesztett szolgálati törvény javaslat elolvasható:

http://www.parlament.hu/irom40/03783/03783.pdf

 

Terjesszétek!

TMRSZ

Előzmények:

http://www.tmrsz.hu/2015/02/05/tmrsz-velemenybol-a-02-es-hszt-tervezetre-iii-reszlet/

http://www.tmrsz.hu/2015/02/04/tmrsz-velemenybol-a-02-es-hszt-tervezetre-ii-reszlet/

http://www.tmrsz.hu/2015/02/03/tmrsz-velemenybol-a-02-es-hszt-tervezetre-i-reszlet/

http://www.tmrsz.hu/2015/02/02/tmrsz-a-02-es-hszt-tervezetre/

http://www.tmrsz.hu/2015/01/19/tmrsz-a-01-es-hszt-tervezetre/